Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Припреме за успјешно спровођење и другог ИПАРД позива за подршку преради: Нова шанса за унапеђење производње и достизање стандарда ЕУ

Припреме за успјешно спровођење и другог ИПАРД позива за подршку преради: Нова шанса за унапеђење производње и достизање стандарда ЕУ
Датум објаве: 11.09.2019 18:00 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја ових дана спроводе радионице у циљу усјешног реализовања и другог јавног позива за подршку преради кроз ИПАРД програм. Кроз овај позив, који је објављен 4. септембра, црногорским прерађивачима на располагању нових 15,6 милиона еура бесповратне подршке за инвестиције којима ће унаприједити производњу у складу са ЕУ стандардима.


Прерађивачи имају могућност да добију бесповратну подршку инвестицијама, конкурисањем са пројектима чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, уз бесповратну подршку до 50% прихватљивих трошкова.


Данас је одржана радионица за запослене у савјетодавним службама за биљну производњу и област сточарства, како би ове службе које  остварују свакодневну комуникацију са пољопривредним произвођачима биле у потпуности спремне да заинтересованим апликантима дају јасне и прецизне информације о могућностима и условима коришћења средстава подршке и помогли им у припреми документације и пријављивању на јавни позив који траје до 4. новембра 2019. године. Наредне седмице одржаће се радинице за произвођаче, по општинама, у циљу детаљнијег информисања заинтересованих прерађивача, како оних који први пут аплицирају на ИПАРД, тако и оних који на претходном, првом позиву нијесу били успјешни.

Подсјетимо да је кроз први ИПАРД позив за подршку преради потписано 20 уговора, и да су инвестиције од 11,9 милиона еура, подржане са  бесповратних 4,9 милиона еура у пуном замаху. Реализацијом ових инвестиција, како смо већ саопштили раније, осигураће се 766 постојећих радних мјеста, отвориће се око 80 нових радних мјеста и обезбиједити пласман за око 7.000 коопераната. Подржана је изградња и реконструкција објеката и набавка опреме за секторе: прераде меса, млијека, винарства и прераде воћа и поврћа.

Нови јавни позив је нова шанса за наше прерађиваче. Подржавају се сектори прераде млијека, меса, воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље), маслина, рибе и аквакултуре, као и производње вина. Подржавају се  и почетници, који на крају инвестиције, односно у тренутку подношења захтјева за исплату, у зависности од сектора прераде, морају имати инсталиране капацитете који су прописани јавним позивом.

Предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет странице Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи.


Подсјећамо да је недавно потписан и споразум између Министарства пољопривреде и ИРФ, са циљем олакшавања и убрзавања процеса одобравања кредита за кориснике који потпишу уговоре о додјели бесповратне подршке, уз поштовање свих правила и процедура.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја