Manja slova Veća slova RSS
>

Održan okrugli sto u okviru kampanje za odgovorno držanje pasa: Voljeti pse nije isto što i imati psa

Održan okrugli sto u okviru kampanje za odgovorno držanje pasa: Voljeti pse nije isto što i imati psa
Datum objave: 06.09.2019 17:20 | Autor: UBHVFP

Ispis Štampaj stranicu


UBHVFP UBHVFP

Podgorica – Prvi u nizu od pet predviđenih okruglih stolova koji promovišu kampanju za odgovorno držanje pasa održan je danas u Podgorici u EU Info Centru.

 

„Slogan kampanje je: ’Drug iz snova, a bez krova’ i on najbolje oslikava izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava kada su u pitanju napušteni psi: prema istraživanjima, pas je omiljeni kućni ljubimac, ali su i većina napuštenih pasa nekadašnji vlasnički psi“, rekao je Žarko Vučinić, predstavnik EU projekta “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore” koji je podržao kampanju.

Cilj tronedeljne kampanje je da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije građana o temi napuštenih pasa sa fokusom na odgovorno držanje pasa.

„Sadašnji i budući vlasnici pasa, a posebno roditelji su glavne ciljne grupe kampanje. S druge strane, lokalne samouprave i nevladine organizacije predstavljaju ključne subjekte u promovisanju udomljavanja napuštenih pasa. Vlasnik psa svog ljubimca treba da drži u skladu sa propisima o zaštiti dobrobiti životinja, veterini, zaštiti prirode i javnom redu” istakla je Vesna Radusinović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Na ovom događaju je prezentovan informativni materijal: brošura, flajeri, poster i priručnik za komunikatore, kao i dva  kratka filma koja obrađuju glavne teme kampanje: udomljavanje napuštenih pasa i identifikaciju i registraciju pasa mikročipom.

„Mnogim ljudima je pas simpatičan i vole da se nakratko poigraju sa njim. Međutim, postoji niz obaveza kojih se vlasnik treba pridržavati, a tu su i zahtjevni vremenski, prostorni i finansijski aspekti koje treba proučiti prije nego se odlučite da udomite ili kupite psa” kazala je pjevačica Suzana Tot, ambasadorka kampanje koja je učesnicima okruglog predstavila svoje iskustvo odgovornog vlasnika psa.

 

Podršku Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u sprovođenju kampanje pružiće veterinarska inspekcija, veterinarske ambulante, nevladine organizacije, opštine i projekat “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”.

Naredni okrugli stolovi u okviru kampanje organizovaće se u Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima i Kotoru.