Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан округли сто у оквиру кампање за одговорно држање паса: Вољети псе није исто што и имати пса

Одржан округли сто у оквиру кампање за одговорно држање паса: Вољети псе није исто што и имати пса
Датум објаве: 06.09.2019 17:20 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


УБХВФП УБХВФП

Подгорица – Први у низу од пет предвиђених округлих столова који промовишу кампању за одговорно држање паса одржан је данас у Подгорици у ЕУ Инфо Центру.

 

„Слоган кампање је: ’Друг из снова, а без крова’ и он најбоље осликава изазове са којима се црногорско друштво суочава када су у питању напуштени пси: према истраживањима, пас је омиљени кућни љубимац, али су и већина напуштених паса некадашњи власнички пси“, рекао је Жарко Вучинић, представник ЕУ пројекта “Подршка ветеринарском сектору Црне Горе” који је подржао кампању.

Циљ тронедељне кампање је да укаже на важност боље информисаности и едукације грађана о теми напуштених паса са фокусом на одговорно држање паса.

„Садашњи и будући власници паса, а посебно родитељи су главне циљне групе кампање. С друге стране, локалне самоуправе и невладине организације представљају кључне субјекте у промовисању удомљавања напуштених паса. Власник пса свог љубимца треба да држи у складу са прописима о заштити добробити животиња, ветерини, заштити природе и јавном реду” истакла је Весна Радусиновић из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

На овом догађају је презентован информативни материјал: брошура, флајери, постер и приручник за комуникаторе, као и два  кратка филма која обрађују главне теме кампање: удомљавање напуштених паса и идентификацију и регистрацију паса микрочипом.

„Многим људима је пас симпатичан и воле да се накратко поиграју са њим. Међутим, постоји низ обавеза којих се власник треба придржавати, а ту су и захтјевни временски, просторни и финансијски аспекти које треба проучити прије него се одлучите да удомите или купите пса” казала је пјевачица Сузана Тот, амбасадорка кампање која је учесницима округлог представила своје искуство одговорног власника пса.

 

Подршку Управи за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове у спровођењу кампање пружиће ветеринарска инспекција, ветеринарске амбуланте, невладине организације, општине и пројекат “Подршка ветеринарском сектору Црне Горе”.

Наредни округли столови у оквиру кампање организоваће се у Никшићу, Бијелом Пољу, Пљевљима и Котору.