Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови ИПАРД јавни позив за подршку преради – нових 15,6 милиона еура бесповратне подршке

Нови ИПАРД јавни позив за подршку преради – нових 15,6 милиона еура бесповратне подршке
Датум објаве: 05.09.2019 08:22 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


Након првог јавног позива за подршку преради кроз ИПАРД програм објављеног у 2018. години, Министарство пољопривреде и руралног развоја наставља са додјелом подршке кроз нови јавни позив који је објављен данас.

Нови циклус јавних позива кроз ИПАРД програм најавио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић на конференцији у Даниловграду у јулу ове године, којом приликом је представио досадашње резултате подршке ЕУ и Владе сектору пољопривреде.

 

Кроз отворену и партнерску сарадњу како са европским партнерима, тако и са корисницима подршке, током реализације претходног јавног позива, препозната је потреба за отклањањем одређених баријера и увођењем нових прихватљивих трошкова. Измјењен је ИПАРД програм и усвојена нова Уредба за спровођење, а све у циљу што веће искоришћености доступних средстава подршке, али и поједностављивања и убрзавања процедура.  

Подсјећамо да је кроз први јавни позив за подршку преради потписано 20 уговора и да се тренутно реализују инвестиције од 11,9 милиона еура са очекиваном бесповратном подршком од 4,9 милиона.

Кроз нови ИПАРД позив за прераду, заинтересовани апликанти могу конкурисати са пројектима, чији прихватљиви трошкови износе од 40.000€ до 1.500.000€, док подршка износи до 50% прихватљивих трошкова. Додатна средства подршке од 10% могу се додијелити за дио прихватљивих/одобрених трошкова који се односи на управљање отпадом, нуспроизводима, пречишћавање отпадних вода и искоришћавање отпада. Подршка се добија након што се реализује цјелокупна инвестиција. Кроз овај позив прерађивачима је на располагању 15,6 милиона еура бесповратне подршке.

Предмет инвестиције може бити изградња, реконструкција или опремање објеката за пријем и прераду производа, набавка опреме, механизације, уређење инфраструктуре на производној јединици, инвестиције у изградњу, реконструкцију или опремање постројења за производњу енергије из обновљивих извора, увођење система безбједности хране и управљање квалитетом производа.

Корисници ИПАРД јавног позива за прераду могу бити правна лица (микро, мала и средња) предузећа, као и кооперативе. У складу са критеријумима, корисници могу бити и велика предузећа. Подршка се додјељује за прераду пољопривредних и рибљих производа, за које су постављени и специфични критеријуми, односно услови које потенцијални корисници подршке морају да задовоље да би остварили подршку кроз овај јавни позив. У тренутку подношења захтјева за исплату, у зависности од сектора прераде, корисници морају имати:

Сектор прераде млијека: минимални капацитет дневне прераде од 500 л млијека;

Сектор прераде меса:   -                кланице са минималним капацитетом дневног клања (8 радних     часова) од десет грла говеда или 20 грла свиња или 30 грла оваца или коза или 3.000 комада живине;

-         прерада меса са минималним капацитетом годишње прераде од 10 т;

Сектор производње вина: минимални капацитето од 2.000 л вина годишње;

Сектор прераде воћа и поврћа (укључујући житарице, гљиве, печурке, ароматично и љековито биље): погони за прераду воћа и поврћа регистровани у одговарајућим регистрима у складу са законом.

Сектор прераде маслина: минимални капацитет прераде од 500 кг;

Сектор прераде рибе и аквакултуре: минимални капацитет годишње прераде од 5 т.

Рок за подношење апликација је 4.новембар 2019. године.

Сви потребни обрасци везани за аплицирање на пројекат могу преузети са интернет странице Министарства пољопривреде и руралног развоја, као и интернет странице за ИПАРД програм – www.ипард.гов.ме. Обрасци се могу преузети и у канцеларијама Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства и у биљној производњи. Министарство пољопривреде и руралног развоја ће организовати презентације како би заинтересовани субјекти могли да се информишу о могућности коришћења средстава.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја