Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ажурирана листа држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња због пријаве сумње на појаву ове болести у Републици Србији

Датум објаве: 12.08.2019 15:58 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


У складу са тачком 1. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), којом је прописано да се ради спречавања уношења нарочито опасне заразне болести афричке куге свиња у Црну Гору, забрањује увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња преко територије Црне Горе, поријеклом из држава, односно подручја држава Европске уније и других држава у којима према подацима Међународне организације за здравље животиња постоји сумња, односно у којима је потврђена болест афричке куге свиња.

С обзором да је данас, 12. августа 2019. године, Република Србија Међународној организацији за здравље животиња пријавила сумњу на појаву болести афричка куга свиња на њеној територији, забрањен је увоз и транизит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња преко територије Црне Горе из Републике Србије. Изузетно, увоз се може одобрити за одређене месне прерађевине, производе од меса и остале производа који садрже месо поријеклом од домаћих свиња само ако испуњавају захтјеве прописане Наредбом о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18).

Сва издата рјешења о ветеринарско здравственим условима за увоз домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња стављена су ван снаге, о чему су обавјештени субјекти који врше увоз као и надлежни ветеринарски инспектори на граничним инспекцијским мјестима као и Управа царина.

Ова мјера остаје на снази све до добијања службене информације од стране надлежне ветеринарске службе Републике Србије односно Међународне организације за здравље животиња о потврди односно искључењу сумње на појаву афричке свињске куге.

У складу са тачком 7. Наредбе о забрани увоза и транзита пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од свиња ради спречавања уношења опасне заразне болести афричке куге свиња ("Сл. лист ЦГ", бр. 70/18), Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове објављује листу подручја и држава, у којима постоји сумња, односно у којима је потврђена болест афричке куге свиња, на основу података Међународне организације за здравље животиња и Европске комисије.

Ажурирану листу других држава из којих је забрањен увоз и транзит пошиљки живих домаћих и дивљих свиња, меса и производа од домаћих и дивљих свиња, можете преузети овдје:Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове