Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству боравио у Рожајама: Уочене неправилности приликом контроле концесије

Датум објаве: 05.08.2019 10:39 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Од почетка априла, када је одлуком Владе формиран, Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству одржао је осам сједница. Представници тог радног међуресорског тијела били су на терену у више црногорских општина, посебно обилазећи подручне јединице у којима су шуме угрожене бесправним активностима.

 

Интензивираним и координираним активностима надлежних органа постигнути су значајни резултати у евидентирању и процесуирању осумњичених починилаца нелегалних активности у овом сектору, како у дијелу пословања предузећа, тако и када је ријеч о случајевима бесправне сјече.

 

На посљедњој сједници одржаној јуче у Рожајама посебна пажња била је посвећена контроли корићења шума, гдје су анализом стања уочене неправилности код контроле спровођења концесија, посебно код задужења и раздужења концесионара  и достављања примопредајних записника  Управи за шуме. Одговорним лицима у ПЈ наложено је да до следеће сједнице доставе детаљна изјашњења по свим уговорима о коришћењу шума.

 

На састанку је анализиран рад по свим подручним јединицама Управе за шуме са становишта заштите шума од бесправних сјеча.

 

Констатовано је да је стање значајно поправљено у односу на претходни период, али да у Колашину и Беранама и даље постоји тренд подношења пријава на НН лица што се, како су поручили представници Координационог тима, неће толерисати. Закључено је да се против одговорних лица поведу одговарајући законски поступци.

 

Такође примјетно је, како су констатовали, да се у појединим подручним јединицама већ дужи временски период не подносе пријаве за бесправне сјече. Из превентивних разлога задужен је директор Управе за шуме Нусрет Калач да формира комисије за контролу терена у подручним јединицама Плав, Жабљак, Плужине и Даниловград.

 

Поднешене су и кривичне пријаве специјалном тужилаштву против бившег шефа ПЈ Андријевица Љ.Ф. као и три службеника те подручне јединице и службеника В.Ф. у ПЈ Беране, све  због бесправних сјеча већег обима.

 

На основу контроле која је спроведена приликом израде планова газдовања за ГЈ “Буков поток –Сушац” констатоване су бесправне сјече већег обима у ПЈ Колашин. Документација је прослијеђена надлежним органима на поступање.

 

Такође, и на овом састанку било је ријечи о случају давања концесије предузећу из Пљеваља које је у вријеме добијања предметне концесије имало вишегодишњу блокаду жиро рачуна од више од 2 милиона еура. Исказано је и очекивање да ће се предузети покренуте мјере за случајеве три концесије на простору ПЈ Колашин гдје су евидентни пропусти надлежних службеника који су омогућили да се посијече вишеструко већа количина дрвне масе од уговорене и то без пратеће планске документације. У првом случају се ради о конесионару који је по конкурсу добио на коришћење 8.400 м3 а искористио је 43.252 м3. Друго предузеће је по конкурсу добило на коришћење 24.122 м3, а искористио је 29.474 м3. Са трећим предузећем уговорена је сјеча од преко 6.000 м3 без планске документације.

 

На састанку је представљен извјештај шумарске инпекције која је укупно извршила преко 900 контрола и тим поводом су изречене казне према предузећима која су била предмет контроле, у износу од 26.500,00 €. Закључено је да се рад свих инспекцијских служби мора боље синхронизовати и указано је на потребу измјене појединих  инспектора по подручјима дјеловања.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја