Manja slova Veća slova RSS
>

Potpredsjednik Simović na Cetinju: Pčelarska manifestacija potvrda posvećenog rada pčelara i darova prirode ovog kraja

Potpredsjednik Simović na Cetinju: Pčelarska manifestacija potvrda posvećenog rada pčelara i darova prirode ovog kraja
Datum objave: 12.07.2019 13:42 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prisustvovao je danas otvaranju pčelarske manifestacije „Miris lipe i meda“ koja se tradicionalno već treću deceniju održava na Cetinju, na Petrovdan.

U organizaciji Udruženja pčelara sa Cetinja, najstarijeg u Crnoj Gori, i ovogodišnja manifestacija okupila je 50 izlagača meda i pčelinjih proizvoda dominantno sa ovog područja.

Potpredsjednik Simović sa saradnicima obišao je izlagače i razgovarao sa pčelarima. On je ocijenio da ovogodišnja manifestacija ima posebnu vrijednost jer se slavi 30 godina od prve koja je održana na Balšiću pazaru.

MPRRMPRR

„Ova manifestacija pod nazvom „Miris lipa i meda“, predstavlja rad vrijednih domaćina, vrijednih pčelara koji na prostoru Cetinja povezuju svoj rad i ono što su izdašni darovi prirode ovog područja. Kao rezultat toga spoja dobijamo ono što je posebno vrijedno i sa čim se možemo svi pohvaliti, ne samo ovdje, nego širom Crne Gore, a to je tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med. To je naša šansa i mogućnost koju nastojimo da valorizujemo, zajedničkim naporima pčelara, Prijestonice Cetinje, kao i ostalih lokalnih samouprava, vrijednog rada, pčelarskih udruženja i Saveza pčelarskih organizacija i Vlade koja duži niz godina kreira sve izdašniju podršku sektoru poljoprivrede, posebno pčelarstvu“, ocijenio je Simović u izjavi medijima.

MPRRSimović je ocijenio da je posebno ohrabrenje u tom pravcu sve veće interesovanje mladih da se bave pčelarstvom i uopšte poljoprivrednom proizvodnjom. Podsjetio je da je poseban segment agrarne politike podrška mladim ljudima, mladim farmerima, mladim pčelarima, „mladima koji prepoznaju šansu da na svom imanju sa svojom porodicom osnuju održiv agrobiznis koji će biti garancija dobre porodične egzistencije. Zahvaljujući jednoj od mjera podrške namijenjenoj mladima koji žele da se bave pčelarstvom, kako je kazao, svake godine porodica mladih pčelara biva sve brojnija. Ove godine 95 mladih pčelara ostvarilo je podršku u vidu pet košnica sa pčelinjim društvima, uz bespovratnu podršku od 50 odsto, a u posljednje tri godine njih 311. 

Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan ocijenio je da zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao.

“Zajedno sa cetinjskim pčelarima i njihovim gostima danas slavimo jedan od najčudesnijih proizvoda prirode, koji je prisutan u ljudskoj civilizaciji u različitim značenjima. Osim toga što se u mnogim narodima smatra ljekovitim i hranjivim, medu su u starim civilizacijama pripisivane i božanske moći, a služio je i kao sredstvo plaćanja. U savremenosti, med se smatra važnim dijelom svakodnevne prehrane. I dalje je visoko na ljestvici proizvoda kojima se pripisuju ljekovita svojstva, ima široku primjenu u turizmu i ugostitetljstvu, a zahvaljujući proaktivnim politikama i podsticajima Vlade Crne Gore pčelarstvo postaje sve popularniji i unosniji posao i kod nas”, kazao je Kašćelan.

On je ocijenio da se u Crnoj Gori sa pravom može govoriti o medu kao nacionalnom brendu. U prvom redu zbog kvaliteta, kojem domaći proizvođači pridaju veliku pažnju, ali i zbog svih mjera koje se preduzimaju da se na tržište plasiraju originalni i bezbjedni proizvodi. Ovo posebno iz razloga što med cetinjskih i crnogorskih pčelara ima dobru perspektivu za plasman većih količina na evropsko i druga tržišta, a tamo se brendu i dobrom imidžu pridaje veliki značaj”, poručio je Kašćelan.

Pozdravljajući prisutne, predsjednik Udruženja pčelara sa Cetinja, Mladen Bošković posebno je izrazio zadovoljstvo zbog poboljšanja vremenskih uslova u posljednjih mjesec dana, što će poslužiti pčelarima, ne samo u Cetinju, nego širom Crne Gore, te da godina neće biti loša kako su vjerovali zbog kišnog proljeća.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja