Manja slova Veća slova RSS
>

Najava – TAIEX misija na temu mjera upravljanja resursima i flotom

Datum objave: 11.07.2019 14:37 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U periodu od 16. do 18. jula 2019. godine u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja biće organizovana TAIEX ekspertska misija na temu upravljanja resursima i flotom. Organizovanje ove misije finansirano je od strane Evropske unije i organizovano u saradnji sa Ministarstvom.

Imajući u vidu činjenicu da je za regulisanje nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog (NNN) ribolova neophodno dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, misija se organizuje u cilju adekvatne pripreme administrativnog kadra u sektoru ribarstva i razmjene veoma vrijednih iskustava sa ekspertima iz zemalja Evropske unije.

Prezentacije će obuhvatiti sve relevantne teme u ovoj oblasti: osnove zajedničke ribarske politike i Mediteranske regulative, planove upravljanja, upravljanje ribolovnim kapacitetom, prikupljanje podataka i kontrolu, kao i iskustva zemalja EU. Stoga je očekivana i veoma intenzivna i plodna diskusija u smjeru optimalne primjene propisanih mehanizama i najboljih praksi u crnogorskom sektoru ribarstva.

G-din Jean-Michel Suche, revizor Generalnog inspektorata za pomorstvo u Ministarstvu za ekološku i solidarnu tranziciju Francuske, i g-din Mihalis Hatziefstathiou, šef Direkcije za zajedničku ribarsku politiku i organizaciju zajedničkog tržišta u Ministarstvu ruralnog razvoja i hrane Grčke će tokom 3 dana misije obučavati i razmjenjivati iskustva sa ukupno 13 prijavljenih učesnika iz Direktorata za ribarstvo (administrativni kadar i inspektori) i Instituta za biologiju mora.