Manja slova Veća slova RSS
>

Novoformirani Savjet za vode održao prvu sjednicu: Argumenti na bazi struke osnov za zaštitu crnogorskih voda

Novoformirani Savjet za vode održao prvu sjednicu: Argumenti na bazi struke osnov za zaštitu crnogorskih voda
Datum objave: 02.07.2019 16:09 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Savjet za vode koji je nedavno, krajem juna, formiran odlukom Vlade imaće zadatak da kao savjetodavno i stručno tijelo doprinese realizaciji politika u oblasti vodoprivrede u cilju očuvanja i održivog upravljanja vodama u Crnoj Gori, kao i rješavanju brojnih lokalnih i globalnih izazova u oblasti voda.

Na današnjoj prvoj sjednici u fokusu su bile teme vezane za aktuelne brojne projekte koji se u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovode u Crnoj Gori, a koji imaju za cilj zaštitu voda i zaštitu od voda.

Sastanak je otvorio predsjednik Savjeta Momčilo Blagojević, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu, ukazujući na ulogu i značaj ovog tijela i svih članova na dalji proces upravljanja u oblasti voda. Takođe, napomenuo je da je veoma bitna transparentnost rada Savjeta, koja će biti postignuta kroz punu uključenost civilnog sektora u rad Savjeta, preko izabranog predstavnika u tom tijelu.

Savjet će, kako je saopšteno, dati maksimalan doprinos za kvalitetnu realizaciju prioritetnih projekata koji se sprovode, kao što su priprema Planova upravljanja rječnim slivovima (Jadranskim i Dunavskim), koji će biti krovni upravljački dokumenti za vode u Crnoj Gori, zatim glavnih projekata regulacije Grnčara i Lima, Planova upravljanja rizikom od poplava i drugi.

Jedna od tema na sjednici Savjeta bila je i aktuelna problematika vezana za potencijalni uticaj na rijeku Cijevnu izgradnje objekata na albanskom dijelu toka Cemi Selces. Predsjednik Savjeta Momčilo Blagojević je iskazao uvjerenje da će započeta komunikacija nadležnih organa Crne Gore i Albanije u duhu dijaloga i dobrosusjedskih odnosa u najkraćem roku dati rezultat koji treba da bude u korist Cijevne kao prekograničnog resursa. „Dijalog na bazi argumenata dobijenih kroz naučnu i stručnu analizu postojećeg stanja i scenarija planiranog razvoja je preporuka i međunarodnih partnera, sa kojima smo intenzivno komunicirali u proteklom periodu po pitanju rješenja ovog problema“, kazao je Blagojević.

Podsjećajući da je Crna Gora krajem prošle godine formirala novu Komisiju za saradnju sa Albanijom, Blagojević je kazao da je sada formirana i Komisija sa albanske strane, te da Crna Gora očekuje zvanično dostavljanje dokumentacije od strane Republike Albanije kako bi na skorom zajedničkom sastanku Komisija diskutovali i argumentovano riješili sve nedoumice.

Na kraju je zaključeno da će Savjet za vode raditi na jačanju kapaciteta sektora voda, unaprijeđenju standarda i omogućavanju boljih principa rada kada je u pitanju zaštita voda. Definisane su četiri prioritetne oblasti koje će Savjet dalje detaljno razmatrati: Očuvanje prekograničnog vodotoka Cijevne, Planovi upravljanja rječnim slivovima, Planovi upravljanja rizikom od poplava, Infrastrukturni radovi na regulaciji vodotoka (Grnčar, Lim, Bojana i dr.).

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja