Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Производне животиње које се не држе у складу са правилима биће одузимане

Датум објаве: 13.06.2019 11:01 | Аутор: УБХВФП

Испис Штампај страницу


С обзиром на учесталу појаву неконтролисаног пуштања производних животиња, најчешће говеда, које се без надзора држаоца и необиљежене ушним маркицама крећу по јавним површинама и на туђој имовини, Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове упозорава њихове власнике да у року од 7 дана предузму све прописане мјере за правилно држање и узгој. У супротном, надлежни органи ће спровести акцију одузимања животиња.

Подсјећамо да власник, односно држалац животиња, према прописима сноси примарну одговорност за своје животиње, односно да је одговоран за живот и добробит животиња које држи, а такође је дужан да спријечи животињу да угрози живот, безбједност или имовину другог лица, односно живот и безбједност друге животиње.

У протеклом периоду евидентирано је више случајева неконтролисано пуштених животиња на низ локација, углавном у централном и јужном региону, а најдрастични примјер негативних последица ове појаве су „лутајућа говеда“ на територији општине Улцињ, гдје је у последњих десетак година више лица изгубило живот због говеда која се неконтролисано крећу дуж путева и по јавним површинама.

Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове је у претходном периоду, самоиницијативно или у сарадњи са појединим локалним управама, предузимала мјере како би се несавјесни држаоци додатно информисали о условима и начину држања и њиховим правима и обавезама. 

Држалац је дужан да према животињи поступа са пажњом доброг домаћина и да животињи обезбиједи животне услове који одговарају њеној врсти, раси, полу, старости као и физичким, биолошким и производним специфичностима, особинама у понашању, односно здравственом стању животиње, као и да обезбиједи здравствену заштиту својих животиња. 

Стога, позивамо држаоце говеда да изврше своје законом прописане обавезе – да животињама обезбједе примјерене услове држања и узгоја, да их уклоне са туђих имања или јавних површина, да изврше обевезну идентификацију свих животиња и прописану здравствену заштиту, у року не дужем од 7 дана.

У супротном, Управа ће у сарадњи са надлежним државним и локалним органима предузети мјере прописане законима које подразумјевају инспекцијску контролу услова и начина држања говеда, одузимање и уклањање свих животиња затечених на јавним површинама и туђим имањима, односно животиња које су затечене без надзора држаоца, а посебно говеда која нијесу идентификована или за које власник у прописаном року не може да докаже идентитет животиње.


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове