Manja slova Veća slova RSS
>

Sjednica međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu na terenu: Bespravna sječa u Andrijevici kod državnog tužilaštva

Sjednica međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu na terenu:  Bespravna sječa u Andrijevici  kod državnog tužilaštva
Datum objave: 10.06.2019 08:25 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRPredstavnici Koordinacionog međuresorskog tima za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu održali su novi sastanak, ovoga puta u Opštini Andrijevica. Sastanak je održan na terenu i to u gazdinskoj jedinici Gradišnica – Jelovica koja je kroz prethodne aktivnosti Koordinacionog tima označena kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima na području te opštine.

 

Podsjećamo da je početkom prethodnog maja na prostoru ove gazdinske jedinice identifikovana bespravna sječa četinara u većem obimu. Tada je protiv odgovornog službenika Uprave za šume pokrenut disciplinski postupak i vještačenje koje je bilo neophodno u ovom slučaju.

 

Prema riječima predsjednika Koordinacionog tima, državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosava Anđelića riječ je o bespravnoj sječi koju nadležni organi nijesu blagovremeno prijavljivali, te da je jasno da su u ove aktivnosti uključeni pojedini službenici Uprave za šume iz Područne jedinice Andrijevica, ali i ostali akteri u lancu vezano za promet nelegalno posječenog drveta.

 

Nakon obilaska terena i analize stanja predstavnici međuresorskog tima su odlučili da svu raspoloživu dokumentaciju dostave specijalnom državnom tužilaštvu. Ukupna drvna masa koja je posječena je preko 7.000 kubika, šumar je suspendovan i prijava proslijeđena Odsjeku za privredni kriminal CB Berane.

 

Anđelić je naglasio da će državni organi biti istrajni u namjeri da se sve počinioce bespravnih aktivnosti u šumarstvu privredu pravdi, u cilju realizacije aktivnosti na očuvanju šumskih resursa i njihovom održivom gazdovanju.

 

Sjednici na terenu prisustvovao je i presjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović koji je izrazio zadovoljstvo radom Koordinacionog tima i naglasio da će opština pružiti punu podršku daljim aktivnostima na suzbijanju bespravnih aktivnosti I u ovoj oblasti.

 

On je iskazao spremnost da opština formira komisiju koja će pratiti stanje putne infrastrukture na lokalnim/šumskim  putevima, kako bi se spriječila njihova devastacija od strane koncesionara i ispunila očekivanja lokalnog stanovništva.

Od početka aprila, kada je počeo sa radom Koordinacioni tim za suzbijanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, postignuti su evidentni rezultati na otkrivanju nelegalnih aktivnosti u ovoj oblasti.

Tim je u ovom periodu posebnu pažnju posvetio otkrivanju i procesuiranju bespravnih sječa na području više područnih jedinica u opštinama na sjeveru Crne Gore. Intenzivno se sprovodi i kontrola preduzeća korisnika šuma, prvenstveno sa aspekta njihovog zakonitog poslovanja, ažurne dokumentacije i izmirenih obaveza prema zaposlenim i državi. Na tom planu pokrenute su mjere za prinudnu naplatu potraživanja i izricanje novčanih kazni, o čemu se javnost u kontinuitetu informiše, nakon svake sjednice Korodinacionog tima.  

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja