Manja slova Veća slova RSS
>

Održana radionica na temu organizovanja proizvođača u sektoru voća i povrća

Održana radionica na temu organizovanja proizvođača u sektoru voća i povrća
Datum objave: 31.05.2019 09:07 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


U saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, u Podgorici je održana radionica na temu organizovanja proizvođača u kooperative i organizacije proizvođača u sektoru voća i povrća. Radionica je nastavak aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta „Podrška održivoj integraciji lanaca vrijednosti u sektoru voća i povrća u Crnoj Gori“, koji ima za cilj da ojača veze između subjekata koji učestvuju u lancu vrijednosti od proizvodnje do plasmana, podstakne usvajanja najboljih proizvodnih praksi, uključujući poštovanje standarda kvaliteta proizvoda. 

Objedinjavanje ponude voća i povrća u Crnoj Gori bio bi najbolji model za povećanje konkurentnosti proizvodnje i prevazilaženje problema u plasmanu proizvoda izazvano faktorima kao što su mali obim proizvodnje, usitnjenost gazdinstava i slaba povezanost proizvođača sa kupcima. Udruživanje proizvođača u udruženja, kooperative i organizacije proizvođača uključivalo bi bolje planiranje proizvodnje u skladu sa zahtjevima tržišta, objedinjavanje ponude, poboljšanje kvaliteta proizvoda, smanjenje troškova logistike i marketinga, kao i podizanje tržišne vrijednosti proizvoda. Stoga je i radionica koncipirana da obuči učesnike kako bi u narednom periodu pružili podršku zaineterosavnim proizvođačima da se povežu u neki od pomenutih oblika organizovanja.

Program obuke izrađen je u saradnji sa direktorom italijanske kooperative Legacoop Agroalimentare koju čine preko 200.000 članova i blizu 24.000 zaposlenih. Obuka obuhvata primjere najboljih praksi kad su u pitanju organizacije proizvođača, kao i primjere upravljanja istim, od planiranja proizvodnje, uspostavljanja i upravljanja operativnim sredstvima, operativnih programima i fondova, mjerama za sprječavanje i upravljanje kriznim situacijama, izrade finansijskih izvještaja, administrativnih i terenskih kontrola.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su ovom prilikom prisutnima predstavili pravila koja se odnose na uspostavljanje i funkcionisanje organizacije proizvođača u Crnoj Gori, kao bitnog segmenta zajedničke organizacije tržišta. Donijeti propisi su usaglašeni sa evropskim pravilima i omogućavaju proizvođačima da se organizuju po uzoru na njihove kolege u EU. Kako kod nas još uvijek nema formiranih organizacija proizvođača u skladu sa evropskim modelom, Ministarstvo je spremno da pruži podršku zaineteresovanim grupacijama proizvođača kako bi lakše ispunili pravila neophodna za osnivanje i priznavanje, a priznatim organizacijama olakšali početak funkcionisanja i poslovanja.

Učesnici su imali priliku da čuju i iskustva u sprovođenju propisa i upravljanja kooperativama u Bosni i Hercegovini na primjeru uspješnog rada ZZ Gračanka.

Radionici prisustvuju eksperti na sprovođenju FAO projekta, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruranog razvoja, lokalnih samouprava, IFAD projekta, kao i predstavnici NVO udruženja u Crnoj Gori.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja