Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Настављају се активности на сузбијању бесправних активности у шумарству: Ове седмице представници међуресорског тима посјетили Бијело Поље и Беране

Настављају се активности на сузбијању бесправних активности у шумарству: Ове седмице представници међуресорског тима посјетили Бијело Поље и Беране
Датум објаве: 29.05.2019 18:38 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРКординациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству одржао је данас сједнице у Бијелом Пољу и Беранама, са циљем да се детаљније размотри стање и резултати активности које се на том плану предузимају на подручју ових општина.

Сједницама је предсједавао државни секретар у Министарству пољопривреде и руралног развоја др Милосав Анђелић, а присуствовали су и предсједник општине Бијело Поље  Петар Смоловић и начелник ЦБ Беране Миодраг Божовић, са својим сарадницима.

Донација мјерне плаформе у циљу заштите шумских путева

У Бијелом Пољу данас је реализовано и обећање потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића који је за вријеме недавне радне посјете Бијелом Пољу најавио пуну подршку активностима на увођењу реда у нашим шумама и између осталог донирање мјерне платформе за контролу терета која ће омогућити бољу контролу камиона и заштиту шумских путева. Како је на простору бјелопољске општине један од највећих уочених проблема било лоше стање на путној инфраструктури које користе концесионари у руралним подручјима, одлучено је да убудуће морају детаљно контролисати сви утовари дрвне грађе, са становишта легалности њиховог поријекла и тежине утовара, а све у циљу заштите локалних путева.

Са међународним пројектом “Регионална акција за борбу против криминала и корупције у шумарству” коју реализују представници НВО сектора уз подршку иностраних донатора  потписан је протокол о сарадњи.  Координатор пројекта за Црну Гору гђа Менсура Нухоџић Ферлин истакла је задовољство досадашњим начином сарадње и конкретним акцијама које се спроводе на плану заштите шума од бесправних активности. На састанку је саопштена и општа оцјена међународног руководног тима овог пројекта да је Црна Гора од свих држава у региону учинила највише на плану сузбијања нелегалних активности у шумарству и да су њене институције веома отворене за сарадњу са цивилним сектором.

Посебан предмет пажње сједнице кординационог тима била је информација о контроли предузећа из области шумарства  дрвопрераде од априла мјесеца. Укупно је извршено 256 контрола и тим поводом од стране инспекцијских служби су изречене казне према контролисаним предузећима у износу од око 50.000€.

Нове кривичне пријаве за бесправну сјечу

Од стране надлежних служби  евидентиране су бесправне сјече у Мојковцу, гдје је поднешена кривична пријава од стране ЦБ Бијело Поље против Д.Ј. из Мојковца којом се терети за бесправну сјечу од 72,43 м3 у државној шуми. Због неодговорног односа у обављању дужности на чувању шума директор  Управе за шуме донио је одговарајућа рјешења о покретању поступка и удаљивању са посла за 4 службеника од којих је против Н.Б. поднијета кривична пријава. Такође у ПЈ Мојковац  откривена је још једна бесправна сјеча 47 стабала и та пријава је у обради код надлежних органа. До краја недјеље биће готов извјештај комисије о стању шума на локалитету Петровића омар - Црвена локва и јавност ће о томе бити благовремено упозната. Комисија се упознала и са налазима бесправне сјече  у ПЈ Никшић гдје су поднијете 2 кривичне пријаве против М.Ч И Д.Т. због бесправне сјече у државној шуми као и бесправне сјече у ПЈ “Бијело Поље” којом приликом је поднешена кривична пријава против С.М. због бесправне сјече 3 м3 четинара.

Од стране основног тужилаштва из Бијелог Поља кординациони тим се упознао са статусом поднешених кривичних пријава према одговорним лицима из ПЈ Колашин и у том смислу понудио сву релевантну документацију како би прекршиоци били процесуирани. Истичемо да су донешен двије осуђујуће пресуде против службеника Управе за шуме а три поступка су пред судом.

На састанку у Беранама анализирана је заштита шума у подручној јединици уУправе за шуме у овој општини, посебно у ГЈ “Јеловица” гдје је стање у претходном периоду било на забрињавајућем нивоу. Договорене су заједничке активности надлежних државних органа и идентификовани су починиоци као и погони у којима се вршила прераде дрвне грађе која је незаконито посјечена. Показана је одлучност свих учесника да се стане на крај овим појавама а прекршиоци изведу пред лице правде.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја