Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Млади пољопривредници отпутовали у студијску посјету у Словенију

Млади пољопривредници отпутовали у студијску посјету у Словенију
Датум објаве: 27.05.2019 08:17 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


Млади пољопривредни произвођачи који су прошле године започели бизнис у пољопривреди, као корисници посебног програма бесповратне подршке Министарства намијењеног младим незапосленим људима, отпутовали су данас у студијску посјету у Словенију.

И ова генерација младих пољопривредника – корисника подршке добила је прилику да у једној од земаља ЕУ, директно на терену, види како раде и живе њихове колеге у Европи, како би спремније дочекали вријеме када ће бити дио те европске породице младих фармера и имати исте могућности које се креирају са нивоа Заједничке европске пољопривредне политике. И актуелна реформа те ЕУ политике, као и мјере које је у сектору пољопривреде креирала црногорска Влада иду, управо, у  правцу веће подршке младим фармерима и малим пољопривредним газдинствима, каква су у нашој земљи.

Циљ организовања студијске посјете је да млади пољопривредници, који већ имају пуну подршку стручних и савјетодавних служби Министарства пољопривреде и руралног развоја, усвоје додатна знања, вјештине и искуства, како би наставили да унапређују производњу и конкуретност на својим газдинствима.

Кроз програм посјете, који је осмишљен у сарадњи са Министарством пољопривреде Словеније и Сталне радне групе за рурални развој Југоисточне Европе (СWГ), млади произвођачи који су на почетку развоја свог агробизниса имаће прилику да се упознају са начином производње на европским фармама, моделима организације пољопривредника и могућностима за пласман својих производа, нарочито кроз повезивање пољопривреде и туризма.

Током посјете Словенији, предвиђен је обилазак огледних имања Факултета пољопривредних и био наука (Пивола, Марибор), Пољопривредног института Птуј, затим посјета агротуристичким фармама и винаријама у регији Штирије, као и центара за селекцију и производњу сјемена. Кроз овај програм биће разговарано на теме посебно значајне за секторе сточарства, воћарства, пчеларства, агротузима, политике квалитета, односно заштите производа, као и органске производње.

Са произвођачима у студијској посјети су и представници Министарства и одјељења за савјетодавне послове у биљној и сточарској производњи, као и представници медија који ће знчајан дио њиховог искуства и информација пренијети црногорској јавности и младим фармерима који нијесу били у прилици да отпутују.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја