Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нове могућности за произвођаче и унапређење туристичке понуде

„Дурмиторски скоруп“ шести заштићени производ у Црној Гори

„Дурмиторски скоруп“ шести заштићени производ у Црној Гори
Датум објаве: 20.03.2019 14:14 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницуМПРР„Дурмиторски скоруп“ шести је заштићени производ у Црној Гори. Након спроведене процедуре, овај производ је на националном нивоу заштићен ознаком поријекла, а користи од сертификације ове ознаке квалитета имаће произвођачи скорупа са територије општина Жабљак, Плужине и Шавник, окупљени у НВО „Удружење произвођача дурмиторског скорупа“.

Удружење произвођача је прије пар година покренуло процес заштите ознаком поријекла која представља највећи облик заштите, сходно Закону о шемама квалитета пољопривредних и прехрамбених производа. За добијање ове ознаке све фазе производње, од сировине до прераде, морају се одвијати на одређеном географском подручју.

У спецификацији производа, документу који садржи све потребне елементе којима се потврђује специфичност производа, наведено је да се „Дурмиторски скоруп“ производи по традиционалној технологији и представља неизоставан сегмент историје и културе цијелог дурмиторског подручја. Укупан процес производње скорупа, који започиње екстензивним гајењем стоке и њиховом исхраном на пашњацима и природним ливадама овог подручја, затим кроз процес муже и прераде млијека до готовог производа, одвија се на наведеном географском подручју. Примијењена технологија производње, зрења и конзервирања скорупа јединствена је и нема никакве сличности са производњом било ког другог мљечног производа.

Дефинисано географско подручје на коме се узгаја стока и производи „Дурмиторски скоруп“, подручје територија три дурмиторске општине: Жабљак, Плужине и Шавник, због специфичних климатских услова и богатства и јединствености биљних врста, утиче на квалитет и сензорне особине сировог млијека и скорупа са тог подручја.

Дурмиторски скоруп, специфичног изгледа, укуса и мириса, спада у пикантне намирнице високе нутритивне и енергетске вриједности. Током зрења скорупа усљед активности карактеристичне микрофлоре долази до низа сложених физичких и хемијских промјена кроз које се формира типична структура и арома скорупа. Коришћење мјешине за зрење скорупа даје посебну карактеристику овом производу.

Заштита наведених специфичности и квалитета, кроз регистрацију ознаке поријекла, за удружене произвођаче „Дурмиторског скорупа“ представља додату вриједност за њихов производ и могућност да боље валоризују производ на тржишту. Дурмиторски скоруп и до сада је био изузетно цијењен код потрошача, а заштитом овај аутохтони црногорски производ добија нове могућности за успјешнији пласман све већем броју туриста који посјећују дурмиторски крај, туристичке центре Сјеверног региона, као и значајне туристичке капацитете на југу наше земље.

Осим „Дурмиторског скорупа“ подсјећамо да је Црна Гора током 2017. и 2018. заштитила још пет производа – Његушки пршут“, „Пљеваљски сир“, „Црногорски говеђи пршут“, „Црногорска стеља“ и “Црногорска пршута”. Ускоро се очекује и завршетак процедуре за заштиту колашинског лиснатог сира.

Остварени искораци у области политике квалитета, не само у дијелу заштите ознакама, него и у дијелу свеукупног унапређења квалитета и стандарда домаће производње иду у правцу успјешне реализације политике Владе и Министарства пољопривреде и руралног развоја усмјерене на диверзификацију економије, посебно кроз повезивање пољопривреде и туризма, као значајне могућности за даљи развој црногорске економије.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја