Manja slova Veća slova RSS
>

Simović: EU Direktiva o nefer trgovačkim praksama istorijski prodor u poljoprivredi

Simović: EU Direktiva o nefer trgovačkim praksama istorijski prodor u poljoprivredi
Datum objave: 19.03.2019 17:07 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore ulaže stalne napore u pravcu sistemskog obezbjeđivanja fer uslova na tržištu hrane, s obzirom da se u otvorenoj tržišnoj utakmici poljoprivrednici susreću sa brojnim izazovima. To su izazovi sa kojima se susreću i evropski proizvođači. Nova Direktiva o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom, koju je usvojio Evropski parlament 12. marta je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na današnjoj koferenciji za novinare u Kučuma, održanoj povodom predstavljanja rezultata IPARD like projekta bespovratne podrške.

Ohrabren iskoracima koji se postižu u sektoru poljoprivrede, a koji značajno doprinose ukupnom razvoju crnogorske ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta, očuvanju i unapređenju postojećih, Simović je poručio da treba iskoristiti sve mogućnosti da se ojačaju naši proizvođači i oslobode elemenata nelojalne konkurencije.

„Koristim ovu priliku da pozdravim i da čestitam Evropskom parlamentu, Evropskoj komisiji i evropskom komesaru za poljoprivredu Filu Hoganu na, slobodan sam da kažem, istorijskom prodoru – usvajanju Direktive o nefer trgovačkim praksama u lancu snabdijevanja hranom. Ova Direktiva će biti veoma važna za dalju budućnost evropske poljoprivrede, za održavanje stabilnosti dohotka poljoprivrednih proizvođača i povećanje životnog standarda građana koji zavise od poljoprivrednih i sa njima povezanih aktivnosti“, kazao je Simović.

Ova Direktiva, kako je istakao, je putokaz i okvir i za crnogorsku poljoprivrednu politiku.

Simović je kazao da je na nivou EU ocinjeno da su sve prisutnije nefer trgovačke prakse koje su posljednjih decenija postale usvojeni model ponašanja na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koje su dovodile u nezavidan položaj poljoprivredne proizvođače i druge manje učesnike u lancu snabdijevanja hranom.

„Zbog takvog modela ponašanja proizvođači su se suočavali sa nizom problema: nemogućnost prodaje proizvoda, nemogućnost naplate dugova, predugi rokovi plaćanja i jednostrano diktiranje uslova u ugovorima, otkazivanje narudžbi kvarljivih proizvoda u kratkom roku, povraćaj neprodatih proizvoda, naplaćivanje popunjavanja polica i izlaganja roba i njihovog označavanja i drugih.

Simović je kazao da je komesar Hogan  s pravom ocijenio da: „Svaki lanac je onoliko jak, koliko i njegova najslabija karika“.

Ključno je, kako je dodao, da ovaj novi EU propis donosi pravednije uslove poslovanja na tržištu poljoprivrednih proizvoda, da je pravičan jer ojačava glas i pregovaračku poziciju poljoprivrednih proizvođača.

I na našem tržištu moramo ojačati tu najosjetljiviju kariku – naše proizvođače, osloboditi ih svih elemenata nelojalne konkurencije i sačuvati i osnažiti brojna radna mjesta u sektoru proizvodnje i prerade“, poručio je Simović.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja