Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za 2019.

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni za 2019.
Datum objave: 18.03.2019 08:07 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicuMPRRMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja i ove godine sa podrškom poljoprivrednim proizvođačima u rješavanju pitanja navodnjavanja na svojim gazdinstvima.
U skladu sa Agrobudžetom za 2019. godinu, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama za izgradnju bunara i bistijerni.

Podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači, kako iz sektora biljne proizvodnje, tako i iz sektora stočarstva, a opravdanost uvođenja ove mjere podrške pokazuje iskustvo u realizaciji mjere podrške u prethodne dvije godine za koju je vladalo veliko interesovanje poljoprivrednika.

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške za 2019. godinu podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima, kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele. U cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom podržava se izgradnja novih bistjerni, dok je novina za ovu godinu – podrška adaptaciji postojećih bistijerni.
Dodatne novine su dodjela podrške za nabavku rezervoara, odnosno tankova za vodu kao i nabavku novih tifona.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica, koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000€ po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine.

Podrška, kod novoizgrađenih bistijerni, ali i kod adaptacije postojećih, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/m3 novoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000,00€ po podnesenom zahtjevu.

Visina podrške, kod nabavke rezervoara (tankova) za vodu, kao i kod nabavke tifona, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000,00 € po podnesenom zahtjevu.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 01. jula 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se pronaći na web sajtu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i u direektnoj komunikaciji sa službenicima, putem telefona: 020/482-176
PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja