Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рибарима представлљена подршка из Агробуџета: Значајно већа средства за интензивнији развој рибарства

Рибарима представлљена подршка из Агробуџета: Значајно већа средства за интензивнији развој рибарства
Датум објаве: 14.03.2019 17:49 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПредставници Директората за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја протекле седмице су заинтересованим професионалним рибарима представили мјере Агробуџета за 2019. годину, које се односе на модернизацију професионалне риболовне флоте.


Професионалним рибарима у Бару, Улцињу и Котору представљена су три објављена јавна позива и то: Јавни позив за додјелу подршке за модернизацију професионалне флоте за улов демерзалних ресурса, Јавни позив за додјелу подршке за модернизацију професионалне флоте за улов пелагичних ресурса, као и Јавни позив за додјелу подршке за модернизацију професионалне флоте у малом привредном риболову за пловила до 10 м дужине.

Учешће на презентацијама Јавних позива узели су и професионални рибари из свих осталих приморских општина. Током презентација заинтересовани рибари су имали прилику да се упознају са могућностима подршке, детаљном процедуром пријаве, односно условима за остваривање права на подршку. Такође, имали су прилику да дају своје коментаре и сугестије, као и да продискутују са представницима Министарства о текућим проблемима у рибарству.

Кроз ова три јавна позива за модернизацију професионалне риболовне флоте опредијељена су средства у износу од 200.000 €, која су увећана за 40.000 € у односу на претходну годину, док цјелокупни буџет опредијељен за сектор рибарства износи 1,5 милиона €, што је значајно увећање од 49% у односу на претходну годину. Захваљујући прошлогодишњем интересовању професионалних рибара и њиховом стопоцентном одзиву и потпуном утрошку опредијељених им средстава, стекли су се и услови за овогодишње повећање износа који им је на располагању. Могуће је остварити подршку у износу од 50 % од остварене инвестиције, највише до 10.000 € кроз јавне позиве за модернизацију професионалне флоте за улов демерзалних и пелагичних ресурса, односно до 5.000 € кроз јавни позив за пловила до 10 м дужине.

Пратећи потребе рибара Црне Горе, осим ових средстава опредијељених кроз Агробуџет, опредијељена су и средства Свијетске банке – МИДАС ИИ пројекат, у виду грантова, која ће рибари моћи да искористе за набавку нових пловила и да врше значајно веће инвестиције у односу на до сада. Све то у циљу што боље модернизације риболовне флоте и стварања услова за њихов бољи рад и већу конкурентност на ЕУ тржишту. Осим овога, обезбијеђена су и средства за рјешавање крупних инфраструктурних проблема, као што су рибарске луке, те су упознати са започетим активностима када је у питању рибарска лука у Улцињу – Рт Ђеране. Обезбијеђена су и средства за едукацију професионалних рибара и њихове посјете другим зрмљама са циљем размјене искустава и стицања нових знања и упознавања са новим техника у риболову.

Са свим овим представници Директората за рибарство су упознали су професионалне рибаре и све заинтересоване стране у претходним данима и позвали професионалне рибаре да искористе доступна финансијска средства, како би модернизовали своја пловила и набавком нових алата повећали ефикасност, а самим тим и вриједност улова и побољшали услове за рад. На овај начин, заједно, у партнерском односу, стварамо услове за боље искоришћавање потенцијала које Црна Гора има када је у питању излов рибе.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја