Manja slova Veća slova RSS
>

Održana radionica za pčelare zainteresovane za organsku proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda

Održana radionica za pčelare zainteresovane za organsku proizvodnju meda i pčelinjih proizvoda
Datum objave: 11.03.2019 11:26 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRInteresovanje crnogorskih pčelara za bavljenje organskom proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda je sve veće. Na tragu tog interesovanja, ali i aktuelnih javnih poziva za dodjelu podrške i ukupne sve izdašnije podrške države sektoru pčelarstva Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija i „Monteorganikom“ organizovalo je posebnu tematsku radionicu.

Radionica za grupu zainteresovanih pčelara održana je danas u Kući meda, u Danilovgradu. Prisutni pčelari upoznati su sa zakonskim odredbama i pravilima u organskom pčelarenju, načinom prijavljivanja, procesom kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji koja je znatno zahtjevnija od konvencionalne, ali omogućava dodatne benefite pčelarima i veću sigurnost potrošačima ovih proizvoda.

Predstavnici Ministarstva su pojasnili zakonski okvir i načinu upisa u Registar subjekata u organskoj proizvodnji, što je uslov za bavljenje organskom proizvodnjom i za ostvarivanje prava na sredstva podsticaja koja su namijenjena organskoj proizvodnji, a koja podrazumijevaju dodatnu podršku.

Predstavnici kontrolnog i sertifikacionog tijela Monteorganika pojasnili su pčelarima kako funkcioniše sistem kontrole proizvodnje, proces sertifikacije proizvoda.

Najveće interesovanje od strane pčelara odnosilo se na uslove koje treba da ispune prilikom prijave za postupak sertifikacije, odnosno koje materijale mogu upotrebljavati za izradu košnica. Takođe, jedno od važnih pitanja bio je i način prihrane i zdravstvene zaštite pčela i dostupnost organskih inputa na tržištu.

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je izrazio spremnost da pomogne organskim pčelarima u nabavci organskog šećera, koji je u ovom trenutku prepoznat kao neophodan za uspješno pčelarenje.

Takođe, pčelarima su predstavljene mogućnosti podrške kroz aktuelne javne pozive Ministarstva, kroz Agrobudžet za 2019. Jedan od poziva odnosi se na bespovratnu podršku za nabavku kvalitetnog voska za organsku proizvodnju. Ujedno pčelarima su predstavljene i ostale mjere podrške, posebno za nabavku opreme za transport pčelinjih zajednica, kao i sve ostale mjere predviđene Programom unapređenja pčelarstva.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja