Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Predstavnici zemalja Mediterana u Podgorici razgovarali na temu unapređenja malog obalnog ribolova

Predstavnici zemalja Mediterana u Podgorici razgovarali na temu unapređenja malog obalnog ribolova
Datum objave: 07.03.2019 16:09 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicuMPRRMPRR
Mali obalni ribolov je od izuzetnog značaja za ribarstvo Crne Gore i ostalih zemalja Mediterana, jer ima značajan udio u sektoru ribarstva i predstavlja dio tradicionalnog i kulturnog nasljeđa, kao i potencijal za dalji razvoj ribarstva i lokalne ekonomije. Stoga su na nivou zemalja Mediterana pokrenute intenzivne aktivnosti na očuvanju i dono[enju mjera za unapređenje malog obalnog ribolova.

Značajne aktivnosti na tom planu preduzima Generalna komisija za ribarstvo Mediterana, čija je radna grupa za mali obalni ribolov održala sastanak u Podgroici. Dvodnevni skup, koji je danas završen, prvi je sastanak ove radne grupe, nakon potpisivanja Deklaracije o Regionalnom akcionom planu za mali obalni ribolov u septembru 2018.

Sastanku je prisustvovalo 60 predstavnika nauke i administracije svih zemalja na Mediteranu, kao i međunarodnih organizacija čije se djelovanje direktno tiče malog obalnog ribolova u oblasti Mediterana.
Generalni direktor Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović, u pozdravnom obraćanju na skupu, izrazila je zadovoljstvo što je upravo Crna Gora domaćin sastanka koji predstavlja značajan trenutak u intenzivnom procesu sprovođenja mjera iz ovog akcionog plana, posebno imajući u vidu činjenicu da preko 80% crnogorske ribolovne flote čine plovila malog obalnog ribolova.

„Nadam se da je Crna Gora i na ovaj način pokazala svoju čvrstu namjeru i opredijeljenost da polako implementira ono što je potpisala i preduzima sve neophodne aktivnosti u malom obalnom ribolovu, čija plovila u Crnoj Gori čine više od 80% ukupne ribolovne flote. Ovaj oblik ribolova je kod nas naročito značajan za Bokokotorski zaliv, u kojem ribari koriste tradicionalne alate za ribolov, čijim očuvanjem možemo doprinijeti dugoročnoj ekonomskoj, ekološkoj i socijalnoj održivosti malog obalnog ribolova“, kazala je Pavlović.

Ona je ocijenila da se prilikom donošenja odluka o upravljanju, i na nivou EU i na nivou GFCM, kao i u slučaju ostalih vrsta ribolova, za mali obalni ribolov trebaju uzeti u obzir specifičnosti ribarstva jedne zemlje i mogućnost razvoja lokalnih zajednica i doprinosa tradicionalnog obalnog ribolova očuvanju kulturnog nasljeđa.

Tokom dvodnevne diskusije obrađivana su brojna pitanja od značaja za ovaj dio sektora - donošenje jedinstvene definicije malog obalnog ribolova, dosadašnja implementacija mjera iz Regionalnog akcionog plana u pogledu istraživanja, prikupljanja podataka i konkretnih mjera upravljanja, unapređenja mehanizama definisanja karakteristika i način prikupljanja podataka o ulovu i socio-ekonomskih podataka u malom obalnom ribolovu, davanje daljih smjernica i savjeta predstavnika zemalja Mediterana i Crnog mora radi poboljšanja načina prikupljanja i obrade podataka o malom obalnom ribolovu, kao i tehničke mjere upravljanja malim obalnim ribolovom.

O pomenutim temama će se ponovo raspravljati na godišnjem sastanku Komiteta za naučno savjetovanje, gdje će biti donijete i konkretne odluke o mjerama upravljanja malim obalnim ribolovom.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja