Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške za direktna plaćanja za višegodišnje zasade za 2019. godinu

Javni poziv za dodjelu podrške za direktna plaćanja za višegodišnje zasade za 2019. godinu
Datum objave: 01.03.2019 10:32 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade za 2019. godinu, u okviru mjere 1.1.4. Direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji.

Ova mjera će se finansirati iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2) koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo.

Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje sredstava podrške.

Kroz ovaj Javni poziv poljoprivredni proizvođači mogu ostvariti podršku u biljnoj proizvodnji kroz direktna plaćanja po hektaru (ha) za zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem.

Visina podrške iznosi do 180€ po ha prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina ostvaruju pravo na dodatno plaćanje u iznosu do 10€/ha obradive površine.

Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja Zahtjeva za podršku u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i biti upisani u Registar maslinara i/ili vinogradarski registar do dana podnošenja zahtjeva za podršku.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške kao i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, a isti se mogu preuzeti i u prostorijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona 020/672-007 i 067/205-790.

Tokom realizacije ovog Javnog poziva koristiće se kapaciteti projekta IPA 2013 „Jačanje crnogorske poljoprivrede kroz uspostavljanje Sistema identifikacije zemljišnih parcela (SIZEP)“, koji sprovodi Ministarstvo – Direktorat za plaćanja.

Rok za dostavljanje zahtjeva je do 30.06.2019. godine. Zahtjev za podršku se može podnijeti najkasnije do 31.07.2019. godine, ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja od 1% po danu kašnjenja od iznosa na koje bi korisnik imao pravo da je zahtjev za podršku podnešen u roku.

Javni poziv za dodjelu podrške po površini za višegodišnje zasade za 2019. godinu