Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za 2019.

Javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za 2019.
Datum objave: 01.03.2019 08:13 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu posebne podrške za vino za 2019. godinu.

Riječ je pozivu koji se po prvi put objavljuje kroz Agrobudžet, kao izraz potrebe postepenog usaglašavanja sa evropskim modelom podsticaja u sektoru vinogradarstva i vinarstva.

Podrazumijeva podršku konverziji i restrukturiranju vinograda i promociji crnogorskih vina sa zaštićenom geografskom oznakom porijekla. Kreirana podrška, treba da doprinese daljem razvojnom putu crnogorskog autentičnog vinskog sektora, boljem pozicioniranju naših vina na međunarodnom tržištu, širenju vinske kulture i obogaćivanju ambijenta sa turističkog aspekta.

Zamjena (konverzija) sorte podržava se radi preciznije procjene vinskog potencijala i prilagođavanja vinskog sortimenta razvojnom trendu, a u skladu s preporučenim sortimentom u Rejonizaciji crnogorskog vinogradarskog proizvodnog područja. Prihvatljiva je konverzija stone sorte s vinskom i zamjena vinske sa drugom vinskom u skladu s potrebama proizvodnje vina ili zbog zdravstvenih i fitosanitarnih razloga.  

Restrukturiranje vinograda podržava se radi poboljšanja postojećeg vinograda i reanimacije napuštenih vinograda, a obuhvata: promjenu gustine sklopa i uzgojnog oblika kako bi se povećala iskorištenost proizvodne površine ili omogućio pristup mehanizaciji i slično, zatim promjenu postojeće potporne strukture u skladu s novim uzgojnim oblikom i razmakom sadnje i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

Dislociranje vinograda podrazumijeva premještanje na terene sa nagibom, radi smanjenja rizika od oštećenja od mraza, bolje provjetrenosti i osunčanosti zasada, kao i na prihvatljivo većim nadmorskim visinama u skladu s Rejonizacijom, s globalnim klimatskim promjenama i zahtjevima sorte.

Prihvatljive investicije u mjerama, koje se odnose na intervencije u vinogradu su: nabavka sadnog materijala (vinske sorte), postavljanje i rekonstrukcija razrušenih podzida na terasama proizvodnih vinograda na nagibu terena većem od 25%, promjena i postavljanje potporne strukture i uspostavljanje sistema za navodnjavanje.

Promocija vina sa crnogorskim geografskim porijeklom i širenje vinske kulture obuhvata informativne i promotivne aktivnosti. Podržavaju se promotivni programi koji budu najbolje rangirani nakon bodovanja prispjelih zahtjeva za podršku.

 

Ko može koristiti ove vrste podrške i pod kojim uslovima definisano je javnim pozivom.

 

Podnosilac uz zahtjev dostavlja Idejni projekat ili Program promocije, u zavisnosti od aktivnosti, a podrška se isplaćuje etapno (do 4 godine), u skladu s dinamikom obavljenih radova iz Projekta, odnosno završenih aktivnosti iz Programa, ne više od 8.000€ na godišnjem nivou.

 

Rok za dostavljanje zahtjeva za odobravanje predloženih aktivnosti po Javnom pozivu je  31. maj 2019. godine.

 

 

Javni poziv - Mjere posebne podrške za vino za 2019

 

Obrazac 1- Zahtjev za odobravanje predloženih aktivnosti za JP posebne podrške za vino 2019

 

Obrazac 2- Zahtjev za odobravanje sredstava podrške za JP posebne podrške za vino 2019

 


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja