Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

Predstavljene mjere Agrobudžeta za sektor slatkovodne i morske akvakulture: Uz podršku povećati proizvodnju i konkuretnost ribe iz domaćeg uzgoja

Predstavljene mjere Agrobudžeta za sektor slatkovodne i morske akvakulture: Uz podršku povećati proizvodnju i konkuretnost ribe iz domaćeg uzgoja
Datum objave: 28.02.2019 17:53 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su od 25. do 27. februara zainteresovanim uzgajivačima predstavili mjere Agrobudžeta za 2019. godinu koje se odnose na sektor akvakulture, kako morske tako i slatkovodne.

Uzgajivačima slatkovodne ribe prezentovane su mogućnosti podrške kroz Javni poziv za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora slatkovodne akvakulture, kao i mogućnosti podrške kroz budžetsku liniju - Direktna plaćanja u akvakulturi koja je uvedena prethodne godine u cilju maksimalnog korišćenja proizvodnih kapaciteta uzgajališta.

Navedene mogućnosti podrške su prezentovane uzgajivačima centralnog regiona Crne Gore u Nikšiću, odnosno uzgajivačima sjevernog regiona Crne Gore u Bijelom Polju i Beranama. Tokom prezentacije uzgajivači su imali priliku da se upoznaju sa mogućnostima podrške, detaljnom procedurom prijave, odnosno uslovima za ostvarivanje prava na podršku. Podsjećamo da kroz ovaj poziv uzgajivači slatkovodne ribe imaju mogućnost da dobiju bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije. Uz taj procenat podrške uzgajivači mogu rekonstruisati uzgajališta, izgraditi ili rekonstruisati objekte za skladištenje hrane i opreme, nabaviti opremu za automatizaciju procesa uzgajanja, kao i opreme za poboljšanje higijene u pogledu bezbjednosti hrane i plasiranja proizvoda uzgoja na tržište. Podržavaju se i investicije u nabavku mreža i uvođenje novih tehnologija, u cilju zaštite uzgajališta od predatora.

Osim podrške investicijama, u cilju korišćenja maksimalnih kapaciteta naših uzgajališta, povećanja proizvodnje i konkuretnosti, uzgajivačima je na raspolaganju i podrška kroz direktna plaćanja u iznosu od 1,5 do 3 eura po metru kvadratnom uzgajališta, u zavisnosti od prosječne proizvodnje.  

Sa druge strane zainteresovanim uzgajivačima ribe i školjaka sa mora, u Kotoru su prezentovane mogućnosti podrške sektoru marikulture, odnosno detaljna procedura prijave i uslovi za ostvarivanje prava na podršku kroz objavljeni Javni poziv za poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora marikulture, kroz koji, takođe, mogu dobiti do 50 odsto bespovratnih sredstava za rekonstrukciju uzgajališta, izgradnju ili rekonstrukciju objekata za skladištenje hrane i opreme, nabavku opreme, mreža za zaštitu.

Predstavnici Direktorata za ribarstvo su pozvali uzgajivače da iskoriste dostupna finansijska sredstva, kako bi modernizovali proizvodnju i poboljšali plasman proizvoda iz uzgoja na tržište. Na taj način, zajedno, stvaramo pretpostavke da se bolje iskoristi potencijal koji Crna Gora ima kada je u pitanju akvakultura, poveća domaća proizvodnja i supstituiše uvoz ovih proizvoda.

U odnosu na prethodnu godinu sredstva za podršku uzgajivačima su povećana za 17.000 eura.

Osim promocije Agrobuđžeta za ove sektore, sastanci su iskorišteni za razgovor o svim ostalim pitanjima od značaja za uzgajivače, kako bi se u direktnoj komunikaciji zajednički riješili izazovi i u ovoj oblasti.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja