Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Представљене мјере Агробуџета за сектор слатководне и морске аквакултуре: Уз подршку повећати производњу и конкуретност рибе из домаћег узгоја

Представљене мјере Агробуџета за сектор слатководне и морске аквакултуре: Уз подршку повећати производњу и конкуретност рибе из домаћег узгоја
Датум објаве: 28.02.2019 17:53 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Представници Директората за рибарство Министарства пољопривреде и руралног развоја су од 25. до 27. фебруара заинтересованим узгајивачима представили мјере Агробуџета за 2019. годину које се односе на сектор аквакултуре, како морске тако и слатководне.

Узгајивачима слатководне рибе презентоване су могућности подршке кроз Јавни позив за побољшање конкурентности и ефикасности сектора слатководне аквакултуре, као и могућности подршке кроз буџетску линију - Директна плаћања у аквакултури која је уведена претходне године у циљу максималног коришћења производних капацитета узгајалишта.

Наведене могућности подршке су презентоване узгајивачима централног региона Црне Горе у Никшићу, односно узгајивачима сјеверног региона Црне Горе у Бијелом Пољу и Беранама. Током презентације узгајивачи су имали прилику да се упознају са могућностима подршке, детаљном процедуром пријаве, односно условима за остваривање права на подршку. Подсјећамо да кроз овај позив узгајивачи слатководне рибе имају могућност да добију бесповратну подршку у износу до 50 одсто инвестиције. Уз тај проценат подршке узгајивачи могу реконструисати узгајалишта, изградити или реконструисати објекте за складиштење хране и опреме, набавити опрему за аутоматизацију процеса узгајања, као и опреме за побољшање хигијене у погледу безбједности хране и пласирања производа узгоја на тржиште. Подржавају се и инвестиције у набавку мрежа и увођење нових технологија, у циљу заштите узгајалишта од предатора.

Осим подршке инвестицијама, у циљу коришћења максималних капацитета наших узгајалишта, повећања производње и конкуретности, узгајивачима је на располагању и подршка кроз директна плаћања у износу од 1,5 до 3 еура по метру квадратном узгајалишта, у зависности од просјечне производње.  

Са друге стране заинтересованим узгајивачима рибе и шкољака са мора, у Котору су презентоване могућности подршке сектору марикултуре, односно детаљна процедура пријаве и услови за остваривање права на подршку кроз објављени Јавни позив за побољшање конкурентности и ефикасности сектора марикултуре, кроз који, такође, могу добити до 50 одсто бесповратних средстава за реконструкцију узгајалишта, изградњу или реконструкцију објеката за складиштење хране и опреме, набавку опреме, мрежа за заштиту.

Представници Директората за рибарство су позвали узгајиваче да искористе доступна финансијска средства, како би модернизовали производњу и побољшали пласман производа из узгоја на тржиште. На тај начин, заједно, стварамо претпоставке да се боље искористи потенцијал који Црна Гора има када је у питању аквакултура, повећа домаћа производња и супституише увоз ових производа.

У односу на претходну годину средства за подршку узгајивачима су повећана за 17.000 еура.

Осим промоције Агробуђжета за ове секторе, састанци су искориштени за разговор о свим осталим питањима од значаја за узгајиваче, како би се у директној комуникацији заједнички ријешили изазови и у овој области.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја