Manja slova Veća slova RSS
>

Agrobudžet predstavljen u Mojkovcu i Kolašinu: Nastavak podrške otkupu i preradi mlijeka, unapređenju kvaliteta života na selu

Agrobudžet predstavljen u Mojkovcu i Kolašinu: Nastavak podrške otkupu i preradi mlijeka, unapređenju kvaliteta života na selu
Datum objave: 25.02.2019 16:24 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


Brojni poljoprivredni proizvođači iz Mojkovca i Kolašina, na današnjim prezentacijama Agrobudžeta u ovim opštinama, upoznati su bliže sa svim vrstama raspoložive podrške.

Imajući u vidu da je interesovanje poljoprivrednika sa ovih područja u prethodnoj godini bilo najviše za stočarstvo, nabavku stoke, kupovinu sitne mehanizacije, podršku mladim farmerima, posebno su upoznati sa ovim mjerama podrške u 2019. godini, sa akcentom na podršku otkupu i preradi mlijeka, kao i razvoju seoske infrastrukture.


Predstavnici Ministarstva pozvali su proizvođače da iskoriste raspoloživu podršku, posebno bespovratnu podršku investicijama za unapređenje proizvodnje, navodeći da kroz ovogodišnji Agrobužet imaju mogućnost prijavljivanja na više od 30 javnih poziva, čije objavljivanje je u toku.


U cilju povećanja proizvodnje mlijeka, podizanja kvaliteta sirovog mlijeka, kao i poboljšanja otkupa, saopšteno je da će se i ove godine podržavati nabavka priplodnih grla, nastaviti premije za otkupljeno mlijeko, ali i premije za preradu mlijeka na gazdoinstvu. S obzirom na činjenicu da postoji interesovanje jedne mljekare da počne sa otkupom mlijeka od farmera sa područja Mojkovca, sa Opštinom je definisana podrška otkupu, gdje je Ministarstvo već podržalo nabavku specijalizovanog vozila za tu namjenu. To će biti značajan podsticaj za stočare, za dalje širenje i unapređenje proizvodnje. Kroz niz javnih poziva oni će moći da ostvare i podršku za kupovinu laktofriza, sistema za mužu i druge opreme u cilju poboljšanja kvaliteta mlijeka i postizanja veće konkuretnosti.


Proizvođači iz opštine Kolašin, poznati po proizvodnji lisnatog sira, koji će uskoro postati još jedan u nizu zaštićenih proizvoda, posebno interesovanje iskazali su za nastavak podrške. Pojašnjenje su im mjere podrške za nabavku stoke, prerade mlijeka, ali i podrške udruženju, u cilju nastavka realizacije projekta i unapređenja proizvodnje. Cilj je da se, zajedno sa lokalnom samoupravom, kolašinski i crnogorski brend još više približi potrošačima, prije svega turistima, s obzirom da se stvaraju pretpostavke da Kolašin bude prepoznatljiva turistička destinacija tokom cijele godine.


Proizvođačima je saopšteno i da će Vlada nastaviti podršku projektima za unapređenje uslova života i rada u seoskim područjima. Tokom prezentacije u Kolašinu saopšteno je da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa lokalnom samoupravom opredijelilo novac za asfaltiranje 3 km puta od Cerovice do Liješnja, sa ambicijom da se u narednim godinama nastavi do Veljeg Dubokog i Kapetanovog jezera.


Prethodnih godina iz obje opštine podržani su mladi poljoprivrednici, koji su iskoristili podršku Ministarstva i uspješno pokrenuli biznise u oblasti poljoprivrede. I ove godine zainteresovanim mladim ljudima biće dostupna mogućnost da dobiju 10.000 eura za pokretanje agrobiznisa.

 

Prisutnim proizvođačima je odgovoreno i na interesovanje za podršku unapređenju voćarske proizvodnje, i ostalih sektora biljne proizvodnje za koje su opredijeljena značajna sredstva podrške.


Na prezentacijama su se poljoprivrednim proizvođačima obratili i predsjednici Opština Mojkovac i Kolašin Ranko Mišnić i Milosav Bulatović, koji su izrazili zadovoljstvo visinom i sadržajem podrške i istakli punu posvećenost saradnji sa Ministarstvom i proizvođačima, kako bi se maksimalno iskoristila podrška, u cilju ukupnog razvoja tih opština.PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja