Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2019. годину

Објављен јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2019. годину
Датум објаве: 25.02.2019 08:49 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2019. годину.

Подржавају се инвестиције у циљу узгоја прије свега раног поврћа, те мање заступљених врста за којима постоји тражња на тржишту. Уважавајући значајан земљишни потенцијал за узгој повртарских култура, правилним структуирањем повртарске производње смањиће се увоз ових производа и елиминисати проблеми у пласману на домаћем тржишту.

Подршка се обезбјеђује у износу до 40% вриједности инвестиције за набавку садног материјала (расада поврћа) и/или сјеменског материјала доминантно заступљених врста поврћа (парадајз, паприка, лубеница, диња, краставац и купус) и до 50% за набавку садног/сјеменског материјала за узгој раног поврћа у пластеницима и за узгој мање заступљених врста поврћа на отвореном пољу. Подршка се обезбјеђује за набавку УВ 200 микронских фолија која износи 0,35€/м2, а максимална површина која се подржава може бити 1,4 пута већа од површине пластеника; 

Корисници подршке по овом Јавном позиву су пољопривредна газдинства, која морају бити уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и уписана у Регистар произвођача садног материјала, Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послова у моменту подношења Захтјева за подршку.

Укупна вриједност прихватљивих инвестиција је до 10.000 еура док пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године. Минимална вриједност прихватљиве инвестиције износи 500 еура.

 

Рок за достављање захтјева је 1. новембар 2019. године.

 

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-176.

Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи за 2019. годину

ПРИЛОГ 1 Захтјев за додјелу подршке повртарској производњи за 2019 годину


 

Остале могућности подршке повртарима

Повртарима је кроз овогодишњи Агробуџет на располагању подршка по хектару, кроз програм директних плаћања у биљној производњи, гдје је износ подршке 180 еура по хектару повртњака.

 

Такође, повртари као и остали пољопривредни произвођачи за набавку механизације могу да искористе посебну агробуџетску мјеру.

На располагању су им и други програми подршке, који се односе на осигурање производње, прераду, копање бунара, органску производњу и други.

 

ПР Служба Министрарства пољопривреде и руралног развоја