Manja slova Veća slova RSS
>

Objavljen javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2019. godinu

Objavljen javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2019. godinu
Datum objave: 25.02.2019 08:49 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2019. godinu.

Podržavaju se investicije u cilju uzgoja prije svega ranog povrća, te manje zastupljenih vrsta za kojima postoji tražnja na tržištu. Uvažavajući značajan zemljišni potencijal za uzgoj povrtarskih kultura, pravilnim struktuiranjem povrtarske proizvodnje smanjiće se uvoz ovih proizvoda i eliminisati problemi u plasmanu na domaćem tržištu.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 40% vrijednosti investicije za nabavku sadnog materijala (rasada povrća) i/ili sjemenskog materijala dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus) i do 50% za nabavku sadnog/sjemenskog materijala za uzgoj ranog povrća u plastenicima i za uzgoj manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju. Podrška se obezbjeđuje za nabavku UV 200 mikronskih folija koja iznosi 0,35€/m2, a maksimalna površina koja se podržava može biti 1,4 puta veća od površine plastenika; 

Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su poljoprivredna gazdinstva, koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslova u momentu podnošenja Zahtjeva za podršku.

Ukupna vrijednost prihvatljivih investicija je do 10.000 eura dok poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 500 eura.

 

Rok za dostavljanje zahtjeva je 1. novembar 2019. godine.

 

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176.

Javni poziv za dodjelu podrške u povrtarskoj proizvodnji za 2019. godinu

PRILOG 1 Zahtjev za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2019 godinu


 

Ostale mogućnosti podrške povrtarima

Povrtarima je kroz ovogodišnji Agrobudžet na raspolaganju podrška po hektaru, kroz program direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji, gdje je iznos podrške 180 eura po hektaru povrtnjaka.

 

Takođe, povrtari kao i ostali poljoprivredni proizvođači za nabavku mehanizacije mogu da iskoriste posebnu agrobudžetsku mjeru.

Na raspolaganju su im i drugi programi podrške, koji se odnose na osiguranje proizvodnje, preradu, kopanje bunara, organsku proizvodnju i drugi.

 

PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja