Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Агробуџет представљен у Андријевици, Плаву и Гусињу: Подршка сектору пољопривреде шанса за бизнис и бољи квалитет живота

Агробуџет представљен у Андријевици, Плаву и Гусињу: Подршка сектору пољопривреде шанса за бизнис и бољи квалитет живота
Датум објаве: 21.02.2019 18:22 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРЦрногорским пољопривредним произвођачима на располагању су бројне врсте финансијске и сваке друге подршке, усмјерене на повећање производње, унапријеђење квалитета производа и конкуретности, као и побољшање услова живота у руралним срединама. Такође, могућност започињања бизниса, уз бесповратну подршку, имају и млади незапослени. На који начин се може остварити право на подршку у свим секторима производње информисани су данас бројни заинтересовани на презентацији овогодишњег Агробуџета одржаној у Андријевици, Плаву и Гусињу.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја позвали су присутне да искористе расположиву подршку која је, како су казали, значајно повећана ове године, а креирана у складу са потребама динамичнијег развоја црногорске пољопривреде, достизања ЕУ нивоа конкурентности и подстицаја за фармере, као и потреба наших пољопривредника у актуелном моменту.

Презентоване су детаљно мјере тржишно цјеновне политике и мјере рураног развоја. Објашњене су процедуре за подршку директним плаћањима у сточарству и биљној производњи као и остваривање бесповратне подршке инвестицијама, кроз мјере руралног развоја.

Наглашено је да ће значајна средства бити усмјерена на подршку тржишној производњи млијека, уз подизање критеријума квалитета, као услова за добијање премија за млијеко, али и додатно повећање премија за остварени ЕУ квалитет млијека. Конкретно, износ премије за квалитет крављег млијека повећан је са 0,03€ на 0,04€ по литру, за млијеко које има мање од 100.000 микроорганизама и 400.000 соматских ћелија у мл млијека. Такође, истакнуто је и да се премије за подршку преради млијеку на газдинству од ове године исплаћују само за количине млијека прерађене у производе који су стављени на тржиште, а све у циљу побољшања квалитета и пласмана мљечних производа.

Пчеларе са подручја ове три општине обрадовала је информација да је подршка сектору пчеларства повећана ове године за 26%. Простор за младе људе који желе да се баве пчеларством даје се кроз програм подршке младим пчеларима који ће ове године добијати по пет кошница са оформљеним пчелињим друштвима. Информисани су и о наставку подршке преради на пољопривредним газдинствима, набавци воска, контејнера, приколица и платформи за транспорт кошница, набавци плодишта и бројним другим мјерама подршке развоју пчеларства.

Појашњени су услови за добијање подршке за инвестиције у подизање вишегодишњих засада, куповину нових грла стоке, набавку механизације, изградњи бунара, као и детаљи за подршку достизања стандарда добробити животиња, као новој мјери у Агробуџету.

Шанса за младе људе из ових општина је подршка за започињање агробизниса са бесповратних 10.000 еура, која им може обезбиједити почетак пословања и шансу да буду газед на свом имању.

Произвођачи су упознати са већ објављеним јавним позивима и динамиком објављивања осталих, како би на вријеме припремили апликације за мјере за које су заинтересовани.

Презентацији у Гусињу присуствовала је и предсједница Општине Анела Чекић која је исказала задовољство великим одзивом произвођача и позвала их да искористе значајне могућности подршке која може допринијети даљем развоју локалне економије и бољем квалитету живота становника овог краја.

ПР Министарства пољопривреде и руралног развоја