Manja slova Veća slova RSS
>

Agrobudžet predstavljen u Andrijevici, Plavu i Gusinju: Podrška sektoru poljoprivrede šansa za biznis i bolji kvalitet života

Agrobudžet predstavljen u Andrijevici, Plavu i Gusinju: Podrška sektoru poljoprivrede šansa za biznis i bolji kvalitet života
Datum objave: 21.02.2019 18:22 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRCrnogorskim poljoprivrednim proizvođačima na raspolaganju su brojne vrste finansijske i svake druge podrške, usmjerene na povećanje proizvodnje, unaprijeđenje kvaliteta proizvoda i konkuretnosti, kao i poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama. Takođe, mogućnost započinjanja biznisa, uz bespovratnu podršku, imaju i mladi nezaposleni. Na koji način se može ostvariti pravo na podršku u svim sektorima proizvodnje informisani su danas brojni zainteresovani na prezentaciji ovogodišnjeg Agrobudžeta održanoj u Andrijevici, Plavu i Gusinju.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvali su prisutne da iskoriste raspoloživu podršku koja je, kako su kazali, značajno povećana ove godine, a kreirana u skladu sa potrebama dinamičnijeg razvoja crnogorske poljoprivrede, dostizanja EU nivoa konkurentnosti i podsticaja za farmere, kao i potreba naših poljoprivrednika u aktuelnom momentu.

Prezentovane su detaljno mjere tržišno cjenovne politike i mjere ruranog razvoja. Objašnjene su procedure za podršku direktnim plaćanjima u stočarstvu i biljnoj proizvodnji kao i ostvarivanje bespovratne podrške investicijama, kroz mjere ruralnog razvoja.

Naglašeno je da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku tržišnoj proizvodnji mlijeka, uz podizanje kriterijuma kvaliteta, kao uslova za dobijanje premija za mlijeko, ali i dodatno povećanje premija za ostvareni EU kvalitet mlijeka. Konkretno, iznos premije za kvalitet kravljeg mlijeka povećan je sa 0,03€ na 0,04€ po litru, za mlijeko koje ima manje od 100.000 mikroorganizama i 400.000 somatskih ćelija u ml mlijeka. Takođe, istaknuto je i da se premije za podršku preradi mlijeku na gazdinstvu od ove godine isplaćuju samo za količine mlijeka prerađene u proizvode koji su stavljeni na tržište, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i plasmana mlječnih proizvoda.

Pčelare sa područja ove tri opštine obradovala je informacija da je podrška sektoru pčelarstva povećana ove godine za 26%. Prostor za mlade ljude koji žele da se bave pčelarstvom daje se kroz program podrške mladim pčelarima koji će ove godine dobijati po pet košnica sa oformljenim pčelinjim društvima. Informisani su i o nastavku podrške preradi na poljoprivrednim gazdinstvima, nabavci voska, kontejnera, prikolica i platformi za transport košnica, nabavci plodišta i brojnim drugim mjerama podrške razvoju pčelarstva.

Pojašnjeni su uslovi za dobijanje podrške za investicije u podizanje višegodišnjih zasada, kupovinu novih grla stoke, nabavku mehanizacije, izgradnji bunara, kao i detalji za podršku dostizanja standarda dobrobiti životinja, kao novoj mjeri u Agrobudžetu.

Šansa za mlade ljude iz ovih opština je podrška za započinjanje agrobiznisa sa bespovratnih 10.000 eura, koja im može obezbijediti početak poslovanja i šansu da budu gazed na svom imanju.

Proizvođači su upoznati sa već objavljenim javnim pozivima i dinamikom objavljivanja ostalih, kako bi na vrijeme pripremili aplikacije za mjere za koje su zainteresovani.

Prezentaciji u Gusinju prisustvovala je i predsjednica Opštine Anela Čekić koja je iskazala zadovoljstvo velikim odzivom proizvođača i pozvala ih da iskoriste značajne mogućnosti podrške koja može doprinijeti daljem razvoju lokalne ekonomije i boljem kvalitetu života stanovnika ovog kraja.

PR Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja