Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Агробуџет представљен у Шавнику и Жабљаку: Подршка подизању конкурентности малих газдинастава и развоју сјевера

Агробуџет представљен у Шавнику и Жабљаку: Подршка подизању конкурентности малих газдинастава и развоју сјевера
Датум објаве: 18.02.2019 17:03 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРМинистарство пољопривреде и руралног развоја наставило је данас представљање Агробуџета за 2019. годину на терену, посјетом општинама на сјеверу. Са мјерама подршке данас су упознати пољопривредни произвођачи са подручја Шавника и Жабљака. Очекивано пуне општинске сале потврдиле су велику заинтересованост пољопривредника и жељу да се са кроз непосредну комуникацију са представницима Министарства упознају са могућностима подршке усмјерене унапређењу њихових пољопривредних газдинстава и валоризацији развојних потенцијала сјевера.


Том приликом, информисани су о свим облицима подршке у биљној и сточарској производњи, пчеларству, посебно органској производњи, могућностима за подизање квалитета и безбједности хране, унапређење прераде, развоја руралног туризма и осталим могућностима које доприносе расту конкуретности газдинстава и бољем квалитету живота у сеоским срединама.


Највеће интересовање присутних било је за подршку сточарској производњи. Представници Министарства подсјетили су присутне да подршку могу остварити за куповину нових грла стоке, опреме за подизање квалитета сировог млијека. Посебно су појаснили нове могућности за унапређење сточарства, као што је мјера подршке усмјерена на достизање стандарда добробити животиња, кроз подршку за куповину опреме у шталским објектима.


Велико интересовање пољопривредних произвођача из Шавника и Жабљака изразили су за процедуру добијања премија за прераду млијека на газдинству, за мјеру за коју је ове године, управо због значајног интересовања у претходној, повећан износ опредијељених средстава на милион еура. Представници Министарства упознали су присутне и са новинама у процедури, а које имају за циљ подизање квалитета и безбједности традиционалних мљечних производа, а тиме и бољи пласман.


Млади пољопривредник и даље је у фокусу развојне политике Министарства. Кроз готово све мјере подршке Агробуџета млади пољопривредници могу остварити додатну подршку. Обзиром да у Шавнику постоји средња пољопривредна школа, детаљније је објашњена мјера подршке за покретање пословања младих фармера, кроз коју могу остварити бесповратну подршку за покретање сопственог бизниса у износу до 10.000 еура.


Свјесни ризика, који сама са собом пољопривредна производња и носи, детаљније је појашњена мјера подршке за управљање ризицима у пољопривреди, кроз коју могу добити подршку у износу од 50% премије, уколико осигурају своју пољопривредну производњу код овлашћених осигуравајућих кућа.


Присутне на презентацијама су поздравили потпредсједници општина Шавник и Жабљак, господин Влатко Вуковић и господин Василије Јакшић, који су позвали пољопривредне произвођаче на сарадњу са Министарством и локалним самоуправама, како би се максимално искористила обезбијеђена подршка и допринијело даљем економском развоју ових подручја.


ПР Служба Министрарства пољопривреде и руралног развоја