Manja slova Veća slova RSS
>

Agrobudžet predstavljen u Šavniku i Žabljaku: Podrška podizanju konkurentnosti malih gazdinastava i razvoju sjevera

Agrobudžet predstavljen u Šavniku i Žabljaku: Podrška podizanju konkurentnosti malih gazdinastava i razvoju sjevera
Datum objave: 18.02.2019 17:03 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavilo je danas predstavljanje Agrobudžeta za 2019. godinu na terenu, posjetom opštinama na sjeveru. Sa mjerama podrške danas su upoznati poljoprivredni proizvođači sa područja Šavnika i Žabljaka. Očekivano pune opštinske sale potvrdile su veliku zainteresovanost poljoprivrednika i želju da se sa kroz neposrednu komunikaciju sa predstavnicima Ministarstva upoznaju sa mogućnostima podrške usmjerene unapređenju njihovih poljoprivrednih gazdinstava i valorizaciji razvojnih potencijala sjevera.


Tom prilikom, informisani su o svim oblicima podrške u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, pčelarstvu, posebno organskoj proizvodnji, mogućnostima za podizanje kvaliteta i bezbjednosti hrane, unapređenje prerade, razvoja ruralnog turizma i ostalim mogućnostima koje doprinose rastu konkuretnosti gazdinstava i boljem kvalitetu života u seoskim sredinama.


Najveće interesovanje prisutnih bilo je za podršku stočarskoj proizvodnji. Predstavnici Ministarstva podsjetili su prisutne da podršku mogu ostvariti za kupovinu novih grla stoke, opreme za podizanje kvaliteta sirovog mlijeka. Posebno su pojasnili nove mogućnosti za unapređenje stočarstva, kao što je mjera podrške usmjerena na dostizanje standarda dobrobiti životinja, kroz podršku za kupovinu opreme u štalskim objektima.


Veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača iz Šavnika i Žabljaka izrazili su za proceduru dobijanja premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, za mjeru za koju je ove godine, upravo zbog značajnog interesovanja u prethodnoj, povećan iznos opredijeljenih sredstava na milion eura. Predstavnici Ministarstva upoznali su prisutne i sa novinama u proceduri, a koje imaju za cilj podizanje kvaliteta i bezbjednosti tradicionalnih mlječnih proizvoda, a time i bolji plasman.


Mladi poljoprivrednik i dalje je u fokusu razvojne politike Ministarstva. Kroz gotovo sve mjere podrške Agrobudžeta mladi poljoprivrednici mogu ostvariti dodatnu podršku. Obzirom da u Šavniku postoji srednja poljoprivredna škola, detaljnije je objašnjena mjera podrške za pokretanje poslovanja mladih farmera, kroz koju mogu ostvariti bespovratnu podršku za pokretanje sopstvenog biznisa u iznosu do 10.000 eura.


Svjesni rizika, koji sama sa sobom poljoprivredna proizvodnja i nosi, detaljnije je pojašnjena mjera podrške za upravljanje rizicima u poljoprivredi, kroz koju mogu dobiti podršku u iznosu od 50% premije, ukoliko osiguraju svoju poljoprivrednu proizvodnju kod ovlašćenih osiguravajućih kuća.


Prisutne na prezentacijama su pozdravili potpredsjednici opština Šavnik i Žabljak, gospodin Vlatko Vuković i gospodin Vasilije Jakšić, koji su pozvali poljoprivredne proizvođače na saradnju sa Ministarstvom i lokalnim samoupravama, kako bi se maksimalno iskoristila obezbijeđena podrška i doprinijelo daljem ekonomskom razvoju ovih područja.


PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja