Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства за 2019. годину

Јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства за 2019. годину
Датум објаве: 18.02.2019 10:25 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства, кроз Агробуџет за 2019. годину.

Бесповратну подршку у износу до 50 одсто инвестиције корисници могу искористити за подизање нових, набавку опреме за чување и складиштење маслиновог уља, управљање биљним отпадом, као и за израдњу подзида у циљу чувања земљишта од ерозије. За култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина бесповратна подршка износи до 60%, док је за ревитализацију маслињака подршка 7 еура по ревитализованој маслини.

Подржавају се инвестиције у циљу повећања површина под новим засадима и бољег искориштавања старих засада, као одржавање и ширење пластеничке производње. Подршка набавци опреме за маслинарство усмјерена је на осавремењавање производње, а посебан акценат ставља се на култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина, као и на уређење маслињака.

Корисници подршке по овом јавном позиву су пољопривредна газдинства, која морају бити уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и уписани у Регистар произвођача маслина и/или Регистар произвођача маслиновог уља у моменту подношења захтјева за одобравање подршке.

Подршка се обезбјеђује у износу до 50% од укупно прихватљивих трошкова, осим за култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина гдје износи до 60%. Укупна вриједност прихватљивих инвестиција је до 10.000 еура. Пољопривредно газдинство може конкурисати са само једним захтјевом и може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Рок за достављање захтјева је 01. новембар 2019. године.

Јавни позив за додјелу подршке развоју маслинарства за 2019. годину

Маслинари могу искористити и бројне друге мјере подршке

Осим подршке коју могу остварити кроз овај јавни позив, маслинарима је на располагању и директна подршка по хектару, односно субвенције за биљну производњу, гдје је износ подршке 180 еура по хектару, а за младе до 40 година и додатних 10 еура по хектару.

Такође, на располагању су им и мјере подршке које се односе на набавку механизације, копање бунара, затим органску производњу, очување генетичких ресурса и друге. Стога, маслинари, као и пољопривредни произвођачи из других сектора, имају низ могућности и прилику да искористе значајну финансијску подршку и да унаприједе производњу и конкуретност.   

Образац 1-Захтјев за одобравање подршке развоју маслинарства за 2019. годину

Образац 2- Захтјев за одобравање исплате средстава подршке развоју маслинарства за 2019. годину

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја