Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Агробуџет представљен у Пријестоници: Искористити могућности подршке за јачање производње и повезивање са туризмом

Агробуџет представљен у Пријестоници: Искористити могућности подршке за јачање производње и повезивање са туризмом
Датум објаве: 15.02.2019 17:48 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


Пољопривредни произвођачи са подручја Пријестонице имали су данас прилику да се у директној комуникацији са представницима Министарства упознају са могућностима овогодишње подршке за унапређење пољопривредне производње, кроз Агробуџет за 2019. годину.

Произвођачи су информисани о свим мјерама подршке која је опредијељена кроз директна плаћања у биљној и сточарској производњи (субвенције и премије), као и мјере руралног развоја које ће се реализовати путем јавних позива за подршку инвестицијама.

Произвођачима је сугерисано да искористе јавне позиве јер је ријеч о могућности добијања бесповратне подршке за инвестиције које ће им обезбиједити да повећају и модернизују производњу и постану конкуретнији на тржишту.

Подсјетили су произвођаче да је током ове седмице Министарство објавило три јавна позива која се односе на подршку инвестицијама у виноградарству и винарству, затим воћарству, као и увођењу стандарда квалитета и безбједности хране. Позвали су их да прате наредне јавне позиве, а  који се односе на остале мјере руралног развоја, као што су набавка сточног фонда, развој руралног туризма, набавку механизације, система за наводњавање, затим позиве за сектор пчеларства, повртарства и друге. 

Посебно интересовање присутни произвођачи исказали су за реализацију мјера које се односе на водоснадбијевање, набавку механизације, адаптацију објеката у биљној и сточарској производњи, али и могућности за почетнике у пољопривреди, гдје им је речено да ће и ове године бити настављен Програм за младе фармере кроз који млади могу добити бесповратних 10.000 еура за покретање агробизниса.

На презентацији је истакнуто да је за подршку црногорским пољопривредницима ове године обезбијеђено значајно више средстава у односу на прошлу, кроз Агробуџет који износи 52,4 милиона еура(12,4 милиона већи). За мјере за које је у прошлој години владало велико интересовање пољопривредника повећан је износ опредијељених средстава. Највећи број мјера се односи на рурални развој и то 24, зашта је опредијељено 32,7 милиона еура, што значи да раст средстава за подршку руралном развоју од преко 9 милиона еура.

Имајући у виду неискоришћене потенцијале, посебно у дијелу биљне производње, али и могућности повезивања са растућом туристичком привредом на подручју Пријестонице,  представници Министарства позвали су произвођаче да наставе континуиран дијалог и обећали помоћ у даљем информисању и савјетовању приликом подношења захтјева за подршку, како би искористили расположива значајна средства из Агробуџета. У том дијелу сугерисано им је да се фокусирају на мјере за повећање производње, унапређење квалитета производа, модернизацију производње, увођење стандарда безбједности хране, како би се препознатљиви аутохтони производи са овог подручја добили на још већој вриједности. Појашњена им је и могућност подршке кроз мјеру везану за развој додатних активности на пољопривредним газдинствима која ће се реализовати кроз  МИДАС 2 пројекат.

Представници Бизнис Центра са Цетиња који су присуствовали презентацији, такође су истакли спремност да произвођачима пруже бесплатну помоћ у припреми документације, захтјева за подршку и пројеката.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја