Manja slova Veća slova RSS
>

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u voćarstvu za 2019. godinu

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u voćarstvu za 2019. godinu
Datum objave: 15.02.2019 08:50 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za podršku investicijama u voćarstvu, kroz koji crnogorski voćari mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije za podizanje i modernizaciju voćnih zasada.

Kroz ovaj javni poziv iz Agrobudžeta za 2019. godinu opredjeljuje se podrška podizanju novih i osavremenjavanju postojećih zasada. Podizanje savremenih zasada voća, u kojima se na pravilan način primjenjuju agrotehničke mjere, je put do postizanja stabilnog prinosa i visokog kvaliteta voća, odnosno rasta konkuretnosti proizvođača voćnih vrsta. 

Poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura.  Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Investicije koje se podržavaju odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, ostalih elemenata koji čine savremeni zasad, kao što su potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje, ali i onih koji će maksimalno smanjiti rizik elementarnih nepogoda, kao što su mreže za zaštitu od ptica, protivgradne mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije i folije za zaštitu od kiše.

U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za podršku.

Rok  za dostavljanje zahtjeva je 01. novembar 2019. godine.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176.

Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju̸ opremanje proizvodnih voćnih zasada za 2019. godinu

Voćarima na raspolaganju i druge mjere Agrobudžeta

Važno je istaći da poljoprivredna gazdinstva iz sektora voćarstva nemaju na raspolaganju samo ovaj javni poziv, već mogu koristiti i brojne druge mjere podrške za unapređenje svoje proizvodnje i poslovanja.

Osim direktne podrške po hektaru zasada za konvencionalnu, ali i organsku proizvodnju, voćari kroz posebne mjere podrške i javne pozive mogu da dobiju podršku za nabavku mehanizacije, podršku za navodnjavanje, uvođenje sistema kvaliteta i druge.

Obrazac zahtjeva za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju∕opremanje proizvodnih voćnih zasada za 2019. godinu 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja