Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavljene mjere podrške iz Agrobudžeta u Herceg Novom

Datum objave: 14.02.2019 17:30 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


Informacije o brojnim i izdašnim mjerama bespovratne podrške iz Agrobudžeta za 2019.  predstavljene su danas u Herceg Novom. 

Pred manjim brojem prisutnih proizvođača, predstavnici Ministarstva  predstavili su mjere agrarne politike i mogućnosti za ostvarivanje podrške u svim sektorima proizvodnje.

Proizvođači su informisani o ostvarivanju premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, kao i dostavljanju dokumentacije za premije u stočarstvu. Predstavljeni su i novi oblici podrške, u pčelarstvu, u vinogradarstvu vezane za konverziju i promociju, kao i mera za dostizanje standarda za dobrobit životinja. Posebno su pojašnjene izmjene u proceduri realizacije jednog broja mjera.

Naglašeno je da se podrška može ostvariti po više osnova, i kroz direktna plaćanja i kroz bespovratnu podršku investicijama. Proizvođači su pozvani da prate javne pozive koje Ministarstvo objavljuje. Posebno su pozvani mladi proizvođači da iskoriste pogodnosti mjere za pokretanje agrobiznisa, imajući u vidu da je bespovratna podrška 10.000 eura.

Saopšteno je da će po tri javna poziva biti objavljivana sedmično, te da su predstavnici odjeljenja za savjetodavne poslove i Ministarstva uvijek spremni za pružanje informacija i pomoć svim zainteresovanim proizvođačima, kako bi se uspješno prijavili i ostvarili podršku.

Kao i na svim predhodno odrzanim radionicama, ukazano je na potrebu upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i ostale registre koje vodi Ministarstvo.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja