Manja slova Veća slova RSS
>

Agrobudžet predstavljen u Nikšiću i Danilovgradu: Pune sale potvrda partnerstva i povjerenja

Agrobudžet predstavljen u Nikšiću i Danilovgradu: Pune sale potvrda partnerstva i povjerenja
Datum objave: 11.02.2019 16:14 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Agrobudžet za 2019. godinu danas je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u opštinama Nikšić i Danilovgrad.

Pune opštinske sale u oba grada pokazatelj su izuzetnog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, prerađivača i ostalih potencijalnih korisnika za mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta. Pune sale i diskusija u duhu otvorenog dijaloga potvrda su i izgrađenog partnerstva i povjerenja potencijalnih korisnika, Vlade i Ministarstva poljoprivrede. Današnje prezentacije su, takođe, potvrda partnerstva Vlade i lokalnih samouprava.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su prisutne sa mjerama podrške, u dijelu subvencija i premija, kao i bespovratne podrške investicijama, kroz mjere ruralnog razvoja, posebno pojašnjavajući novine u procedurama realizacije.

Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji na prošlogodišnjem nivou i iznosi 0,3 hektara, i osnovna premija je 180€/ha, dok mladi poljoprivrednici dobijaju dodatih 10 eura po hektaru. U stočarskoj proizvodnji pravo na premije imaju gazdinstva koja imaju najmanje 2 grla krava ili priplodnih junica, odnosno 30 ovaca i/ili 20 koza u stadu. Podrška se dobija za grla iznad pomenutog minimuma. Za krave i junice iznosi 70€ po grlu, dok za ovce i koze iznosi 8€ po grlu.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, i za koje je ove godine izvdvojeno 9 mliona eura više, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradnju bunara i bistjerni, kao i razvoj klastera. Daje se bespovratna podrška investicijama, kroz javne pozive, u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije, u zavisnosti od programa.

Obzirom na pozitivne rezultate prošlih godina, i ove godine će se bespovratnim sredstvima podržati Program - mladi farmer, namijenjen onima sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinarske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi, sa starosnom granicom od 35 godina.

Obezbjeđene su i ove godine premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji.

Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno je koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijumi prihvatljivosti, potrebna dokumentacija koja se dostavlja Ministarstvu, i u kojim rokovima.

Kako je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pozvani su poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu.

Prezentaciji u Danilovgradu prisustvovala je i predsjednica Opštine Zorica Kovačević, dok je u Nikšiću prisutne podzdravio potpredsjednik Opštine Dragan Perović. 

PR Služba Ministrarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja