Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Mjere podrške iz Agrobudžeta biće predstavljene po opštinama – u ponedjeljak u Nikšiću i Danilovgradu

Datum objave: 09.02.2019 16:48 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počinje sa prezentacijama mjera podrške iz Agrobudžeta za 2019. godinu po opštinama.

U ponedjeljak, 11. februara, Agrobudžet će biti predstavljen poljoprivrednim proizvođačima i svim zainteresovanima u Nikšiću i Danilovgradu.

Za Opštinu Nikšić prezentacija će se održati u IPC Tehnopolis, sa početkom u 10:00h. Prezentacija u Opštini Danilovgrad održaće se zgradi opštine, sa početkom u 13:00h.

Ovom prilikom, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja detaljnije će predstaviti mjere Agrobudžeta i upoznati zainteresovane proizvođače sa uslovima za ostvarivanje podrške i procedurama prijavljivanja, u dijelu ostvarivanja prava na direktnu podršku (subvencije, premije), kao i kroz javne pozive za bespovratnu podršku investicijama.

Crnogorskom sektoru poljoprivrede kroz Agrobudžet za ovu godinu biće na raspolaganju 52,4 miliona eura, što je 12,4 miliona eura ili 31% više u odnosu na prošlu godinu.

U strukturi Agrobudžeta definisane su tri oblasti podrške: poljoprivreda, ribarstvo i operativni programi. Ukupno je definisano 58 mjera. U sektoru poljoprivrede, najveći broj mjera se odnosi na ruralni razvoj i to 24, u iznosu od 32,7 miliona eura, što je rast sredstava za podršku ruralnom razvoju od preko 9 miliona eura ili 39%. Za mjere tržišno cjenovne politike definisano je 10 mjera i opredijeljeno oko 8 miliona eura, što je povećanje za 1,4 miliona eura ili 21% u odnosu na prošlu godinu. Za sektor ribarstva obezbijeđena je podrška u iznosu od 1,5 miliona eura, što je povećanje oko 500 hiljada eura ili 49%.

Kako bi se značajna obezbijeđena sredstva podrške iskoristila maksimalno i na najbolji način, u cilju daljeg unapređenja sektora poljoprivrede i razvoja ruralnih područja, rasta konkuretnosti domaće proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života naših građana, kako je i najavljeno, Agrobudžet će biti predstavljen potencijalnim korisnicima na terenu u neposrednoj komunikaciji sa domaćinima, preduzetnicima i lokalnim zajednicama. U tom cilju je i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović prvo predstavljanje Agrobudžeta održao na terenu, u Rvašima, u Riječkoj nahiji. Od ponedjeljka, tokom narednih mjesec dana, detaljnije prezentacije mjera podrške biće  održane po opštinama širom Crne Gore.

Pozivamo zainteresovane proizvođače da prisustvuju prezentacijama, a predstavnike medija da najavljene događaje isprate, kako bi informacije pravovrmeno došle do što većeg broja potencijalnih korisnika.

Raspored svih prezentacija dat je u tabeli(pdf)  

Takođe, od ponedjeljka, Ministarstvo će krenuti sa objavljivanjem javnih poziva za dodjelu bespovratne podrške za ovu godinu.

Napominjemo da će posebne prezentacije biti posvećene informisanju ribara o mjerama podrške koje su im na raspolaganju. O terminima održavanja prezentacija ribari će biti pravovremeno informisani.

Plan promocije Agrobudzeta 2019 - raspored radionica za sajt

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja