Manja slova Veća slova RSS
>

U okviru Zimske škole za poljoprivrednike u Plavu i Gusinju održana škola voćarstva

U okviru Zimske škole za poljoprivrednike u Plavu i Gusinju održana škola voćarstva
Datum objave: 08.02.2019 16:19 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

U okviru Zimske škole poljoprivrede koju tradicionalno organizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji održali su radionice za proizvođače voća u Plavu i Gusinju.

Aktuelne teme iz oblasti savremenog voćarstva, standarda kvaliteta i organske proizvodnje izazvale su interesovanje velikog broja voćara ovog kraja.

Oni su imali priliku da čuju šta je to novo u savremenoj proizvodnji maline, koje su prednosti gajenja voćnih vrsta koje nijesu u velikoj mjeri zastupljene na sjeveru naše države, prije svega ribizle i žbunaste borovnice.

Prisutnima je predstavljen i pravilnik o standardima za stavljanje voća na tržište, kao i redosljed koraka do dobijanja sertifikata u organskoj proizvodnji.

Osim teorijskog dijela, ova aktivnost će biti nastavljena praktičnom obukom na terenu, odnosno demonstriranjem izvođenja agrotehnike u voćnjacima poljoprivrednih proizvođača.

Cilj i ove škole je informisanje i edukacija poljoprivrednih proizvođača u primarnoj proizvodnji, o zahtjevima, standardima i pravilima za proizvodnju i stavljanje proizvedene hrane na tržište, kako bi unaprijedili proizvodnju i postali još konkuretniji.

Radionice u okviru Škole voćarstva biće organizovane i u drugim opštinama na sjeveru Crne Gore, o čemu će proizvođači pravovremeno biti obaviješteni. 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja