Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ИПАРД програм у Црној Гори успјешно се реализује, убрзати уговарање подршке

ИПАРД програм у Црној Гори успјешно се реализује, убрзати уговарање подршке
Датум објаве: 06.02.2019 18:12 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРРеализација ИПАРД ИИ Програма у Црној Гори је успјешна и очекују се значајни ефекти по развој црногорске пољопривреде и прерађивачког сектора, оцијењено је на данашњој, четвртој по реду, сједници Одбора за надгледање ИПАРД ИИ програма, којој су присуствовали и представници Директората за пољопривреду Европске комисије.

Сумирајући досадашње резултате у спровођењу Програма, представници Министарства информисали су присутне да је у првој години спровођења ИПАРД програма, кроз јавне позиве за Мјеру 1 – Инвестиције у примарну производњу и Мјеру 3 – Инвестиције у прераду, пристигло укупно 434 апликација - 389 за примарну производњу и 45 за прераду. Наглашено је да је процес евалуације у току и да се брзо очекује потписивање уговора за прераду, док се потписивање уговора са пољопривредним произвођачима за примарну производњу очекује до краја марта текуће године.

Закључак Одбора је да се процес уговарања пројеката, пристиглих по основу позива за примарну пољопривредну производњу мора максимално убрзати, уз поштовање правила и процедура које су прописане. То је, уједно, била и сугестија присутних представника пољопривредних удружења који су истакли су да се тај процес мора убрзати, јер је прошло доста времена од објављивања јавног позива.  

Изражено је очекивање да ће реализацијом инвестиција црногорска пољопривреда и у дијелу примарне производње и прераде направити значајан искорак у дијелу унапређења и модернизације пољопривредне производње, постизања конкуретности и могућности какве имају њихове колеге у ЕУ.

Како би црногорски произвођачи што боље искористили издашна ИПАРД средства, улога Одбора је да прати процес спровођења ИПАРД ИИ програма, да даје свој допринос у превазилажењу евентуалних уских грла која ће се јавити током спровођења, али и да обезбиједи видљивост Програма у читавој Црној Гори.

У том правцу, Одбор је усвојио и предложене амандмане на ИПАРД програм који се тичу уклањања уских грла која су се појавила приликом досадашње имплементације програма. Такође, додатно су у ИПАРД програму наведене измјене које се тичу нове Мјере – диверзификације активности у руралним подручјима, а коју Министарство има амбицију да акредитује у овој години.

Представници Директората за пољопривреду Европске комисије похвалили су напредак Црне Горе у имплементацији ИПАРД програма и такође нагласили да се мора даље унапрјеђивати процес како би се апликације што прије обрађивале и како би у краћем року потписали уговоре о подршци, отпочели реализацију инвестиција и искоришћавање доступних средстава подршке од стране ЕУ, истичући да је заједнички циљ што већа искоришћеност средстава.

Чланови ИПАРД ИИ одбора су представници институција које су укључене у сам процес спровођења ИПАРД ИИ програма, као и представници пољопривредних произвођача, односно удружења из различитих сектора пољопривредне производње, али и представници невладиног сектора.

ИПАРД ИИ одбор за надгледање члановима пружа могућност да својим предлозима и радом допринесу остваривању циљева ИПАРД ИИ програма, чиме се уједно обезбјеђује и транспарентност спровођења Програма. Од велике важности је да сви чланови дају свој допринос, како би се и сам Програм спровео што успјешније.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја