Manja slova Veća slova RSS
>

U okviru GFFA u Berlinu predstavnici zemalja Zapadnog Balkana razgovarali na temu potencijala za unapređenje poljoprivredne trgovine

U okviru GFFA u Berlinu predstavnici zemalja Zapadnog Balkana razgovarali na temu potencijala za unapređenje poljoprivredne trgovine
Datum objave: 20.01.2019 17:16 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR
Zemlje Zapadnog Balkana značajni su partneri u trgovini poljoprivrednim proizvodima i veoma je važno da se iskoriste svi potencijali za dalje unapređenje međusobne trgovine, kao i uvećanje obima trgovine sa zemljama EU, u cilju daljeg ekonomskog razvoja država regiona.     

S tim ciljem, ministri i visoki predstavnici vlada zemalja regiona razmatrali su potencijale za unapređenje poljoprivredne trgovine na skupu koji se danas u Berlinu održava u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu.

MPRRDalji razvoj trgovine poljoprivrednim proizvodima ocijenili su izazovom na kome treba zajednički raditi, a na bazi postignutih rezultata u okviru CEFTA sporazuma i liberalizovane trgovine u okviru sporazuma o pristupanju ovih zemalja EU.

Obraćajući se kolegama na ovom skupu, državni sekretar crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić istakao je činjenicu da se najveći dio ukupne trgovine poljoprivrednim proizvodima u regionu odvija u okviru CEFTA sporazuma. „To ukazuje koliko smo jedni drugima važni trgovinski partneri i koliko je bitno da čuvamo ono što smo do sada naporno gradili. Kroz CEFTA sporazum uspjeli smo da stvorimo zonu slobodne trgovine i za poljoprivredne proizvode, što je veliki zajednički uspjeh. Dodatno, postigli smo značajan napredak u dijelu administrativnog ubrzavanja i olakšavanja trgovine. Kao rezultat imamo rast međusobne trgovine. Pred nama je puno izazova i zadataka, čiji krajnji cilj bi trebao da bude dalje uvećanje obima međusobne trgovine, jačanje saradnje nadležnih organa, uz nastavak razumijevanja da eventualne netarifne barijere mogu ugroziti funkcionisanje i rezultate sporazuma“,  poručio je Žugić.

Žugić se tom prilikom zahvalio ministarki za hranu i poljoprivredu SR Njemačke Juliji Klokner na organizaciji ovog sastanka, kao i suorganizatoru Stalnoj radnoj grupi za regionalni ruralni razvoj (SWG) koja u kontinuitetu podstiče dijalog na različite teme iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na marginama skupa, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić imao je susret sa ministarkom Klokner.

Tom prilikom, Žugić se zahvalio na kontinuiranoj podršci koju Njemačka pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija u poljoprivredi, kao i svim drugim oblastima. 

Sa Samita ministara: Mogućnosti digitalizacije da budu dostupne svima

Na Samitu ministara, ključnom događaju Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu, koji se ove godine posvetio značaju digitalizacije za dalji razvoj održive poljoprivrede i rješavanje izazova u ovoj oblasti, predstavnici vlada 70 zemalja svijeta donijeli su niz zaključaka u tom pravcu.

Ističući važnost digitalizacije za efikasnu i održivu poljoprivredu, postavljen je cilj da se omogući svim zainteresovanim stranama u sektoru poljoprivrede da učestvuju u digitalnoj transformaciji politika, industrije i društva, kao i da se omogući uspostavljanje digitalne infrastrukture u ruralnim područjima. Učesnici samita, između ostalog, pozvali su da se razmotri formiranje međunarodnog digitalnog savjeta za hranu i poljoprivredu, koji će biti na raspolaganju vladama i ostalim relevantnim subjektima, kao podrška boljem iskorištavanju mogućnosti koje pruža digitalizacija.

MPRR

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja