Manja slova Veća slova RSS
>

Preporuke savjetodavnih službi poljoprivrednicima u uslovima sniježnih padavina: Sprovesti preventivne mjere kako bi se izbjegla eventualna šteta

Datum objave: 09.01.2019 12:05 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


U uslovima sniježnih padavina koje su zahvatile i centralni i južni dio Crne Gore, kao i najave sjevernog vjetra i kiše tokom dana koji može uzrokovati pojavu leda, savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pozivaju poljoprivredne proizvođače da pojačaju pozornost, reaguju preventivno, kako bi izbjegli eventualnu štetu.

Kada je riječ o biljnoj proizvodnji to se posebno odnosi na objekte u kojima se proizvodnja odvija u zaštićenom prostoru, kao što su plastenici, ali i zasade voća. Preventivne aktivnosti kod plasteničke proizvodnje usmjerene su na očuvanje konstrukcije i folije, ali i sprječavanje izmrzavanja povrća koje se u ovom periodu proizvodi. Kada je riječ o voćnim zasadima, voćke se sada nalaze u fazi zimskog mirovanja što ih čini otpornijim na niske temperature, ali ne i na teret koji može prouzrokovati sniježni pokrivač na njima. Stoga se savjetuje pravovremeno fizičko otresanje snijega sa grana. 

Preporuka stočarima je da obezbijede životinjama minimalne uslove za život i proizvodnju, u uslovima izrazito niskih temperatura.

Kako bi se to obezbijedilo, potrebno je na vrijeme provjeriti kvalitet objekta u kome se drži stoka, posebno krovne konstrukcije. Ukoliko je potrebno ojačati krov, kako ne bi došlo do urušavanja pod sniježnim pokrivačem. Potrebno je obezbijediti sve otvore na objektu, kako bi se u unutrašnjosti održavala potrebna temperatura. Stvaranje uslova da se unutar objekta održava adekvatna temperatura, uz redovno provjetravanje, posebno je važno na farmama sa podmlatkom koji je osjetljiv na niske temperature. Takođe, u uslovima niskih temperatura, važno je pojačati ishranu proizvodnih životinja i obezbijediti njihovo kvalitetno i kontinuirano napajanje čistom vodom.

Detaljnije o preporukama za biljnu proizvodnju i stočarstvo u dokumentima koji su u prilogu mejla: Savjeti za biljnu proizvodnju, Savjeti za stočare.

Savjeti za biljnu proizvodnju

Savjeti za stočare

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja