Manja slova Veća slova RSS
>

Mladi iz Herceg Novog pokazali odnos prema šumama u akciji „Za svakog stanovnika po jedna sadnica“

Mladi iz Herceg Novog pokazali odnos prema šumama u akciji „Za svakog stanovnika po jedna sadnica“
Datum objave: 19.11.2018 07:54 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume sproveli su još jednu akciju pošumljavanja, ovog puta na području Herceg Novog, na Orjenu, a koja se realizuje u okviru akcije koja se ovih dana sprovodi širom Crne Gore pod sloganom „Za svakog stanovnika po jedna sadnica“.

 

Današnjoj akciji  pošumljavanja Orjena pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume, učestvovali su i predstavnici Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog,  predstavnici lovačkog udruženja “Orjen” , učenici JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija Osnovne škole “Milan Vuković”  Herceg Novi, kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”- Herceg Novi.

 

MPRRMPRR

 

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industrijiu u Ministarstvu poljoprivrede dr Milosav Anđelić je tom prilikom izrazio zadovoljstvo velikim odzivom učesnika akcije i istakao da je briga za očuvanje šumskog bogatstva, po kome smo prepoznati u Evropi, nešto što nas sve ujedinjuje u zaštiti prirodnih i društvenih vrijednosti  naše države. „Na nama je da učinimo sve da očuvamo i unaprijedimo prirodne resurse, istakao je Anđelić, dodajući da je prioritet u šumarstvu očuvanje, plansko i održivo korišćenje šuma. U suočavanju sa izazovima, kakvi su negativni uticaji klimatskih promjena, koji mogu dovesti do značajnih poremećaja u ekosistemu  šuma, on je ukazao na potrebu zajedničkog odgovora šire zajednice i svakog pojedinca.

 

MPRR„Nastojaćemo i u narednom periodu da ovakvim i sličnim aktivnostima podstaknemo širi interes društvene zajednice za uključivanje u ovakve i slične aktivnosti kako bi svi dali lični doprinos očuvanju prirodnih resursa i životne sredine“ kazao je Andjeić.

 

Akcija koja je danas sprovedena na prostoru Orjena ima poseban značaj jer je riječ o planini koja povezuje zaleđe Herceg Novog sa zelenim dijelom grada, i na kojoj šume imaju višestruke funkcije koje se ogledaju, ne samo kroz zaštitnu, već i druge uloge, prije svega, rekreativne, turističke, edukativne i estetske.

 

Ispred Agencije za razvoj i zaštitu Orjena učesnike je pozdravila direktorica Milja Vitorović,  koja je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da službenici ovog organa zajedno sa ostalim društvenim strukturama, daju svoj doprinos obnovi šuma i smanjenju negativnih uticaja klimatskih promjena na šumske ekosisteme i životnu sredinu. Izrazila je uvjerenje da će u budućem radu u saradnji sa Upravom za šume naći najbolje modele za održivu valorizaciju parka prirode Orjen.

 

Na današnjoj akciji posađeno je ukupno 5.000 sadnica bora od ukupno planiranih 20. 000 na ovom prostoru. Najvredniji bili su najmlađi, hercegnovski srednjoškolci i članovi planinarskih i izviđačkih sekcija osnovnih škola.

MPRRMPRR