Manja slova Veća slova RSS
>

Potpredsjednik Simović u Ulcinju potpisao ugovore o zakupu još 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta: Država šalje poruku dobrog domaćina

Potpredsjednik Simović u Ulcinju potpisao ugovore o zakupu još 200 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta: Država šalje poruku dobrog domaćina
Datum objave: 10.07.2018 19:05 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je u Ulcinju potpisao ugovore sa zakupcima ukupno 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, na lokalitetima opština Ulcinj, Podgorica i Kotor, ocjenjujući da država novim projektima valorizacije državnog zemljišta šalje poruku dobrog domaćina i svojim primjerom pokazuje da raspoloživo zemljište treba da bude obrađivano.

Tom prilikom, prezentovani su vrijedni investicioni projekti koji će se realizovati na više od 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a koje su zakupile firme – “Vinarija Milović”, “Agrolajf Montenegro” i “Čelebić Agrar”, na lokalitetima Briska Gora (Ulcinj), Golubovci (Podgorica) i Vranovići (Kotor).

MPRRMPRR

Zakupci na navedena tri lokaliteta planiraju investicije u ukupnom iznosu od skoro 10 miliona eura i zapošljavanje 41 radnika, uz značajan broj sezonskih radnika.

Prezentacija projekata održana je u „Vinariji Milović“ čiji je vlasnik zakupac oko 10 hektara zemljišta na lokalitetu Briska Gora. Uz postojeće zasade, na zakupljenoj parceli, investitor planira da proširi proizvodnju, zasnivanjem novih 8 hektara vinograda i sadnju 1.500 do 2.000 stabala maslina. Cilj je proširenje asortimana proizvoda sa visokokvalitetnim maslinovim uljem, koje će uz vino, kao autohtone crnogorske proizvode, ponuditi turistima koji u sve većem broju posjećuju njegovu vinariju.

Na lokalitetu Golubovci, na oko 34 hektara, kompanija “Agrolife Montenegro” planira da zasnuje plantažu smilja, uz ulaganja u iznosu od više od milion eura, što će otvoriti radna mjesta za 19 radnika. Plan kompanije koja već ima organsku proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja je i stvaranje dodate vrijednosti kroz otvaranje pogona za ekstrakciju ulja. Poseban značaj investicije jeste otvaranje prostora za otkup bilja od kooperanata i uslužna prerada.

MPRRMPRR

Zakupom 157 hektara na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, kompanija „Čelebić Agrar“ planira da na području Bigova podigne savremene zasade maslina i izgradi pogon za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja. Predstavnici kompanije izrazili su očekivanje da će maslinovo ulje sa ovog područja postati brend, koji će posebnu vrijednost imati ne samo u turističkoj ponudi, već i u smanjenju uvoza ovog proizvoda.  U ovaj projekat biće investirano 7,3 miliona eura, a njegova realizacija značiće otvaranje novih 20 radnih mjesta. Osim ekonomskih efekata, poseban značaj projekta jeste u sanaciji velike opožarene površine koja trenutno narušava prirodni ambijent ovog primorskog područja.

MPRRNakon prezentacije projekata potpredsjednik Simović je iskazao zadovoljstvo potpisivanjem novih ugovora o zakupu, koji će, kako je kazao, dati novu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji u Crnoj Gori, obezbijediti  suspstituciju određenih proizvoda i pretpostavke za izvoz, i obezbijediti značajan broj novih radnih mjesta, uz angažovanje i sezonske radne snage.

„Danas šaljemo poruku da država realizacijom projekta valorizacije državnog poljoprivrednog zemljišta želi da bude dobar domaćin, i da svojim primjerom pokaže i drugim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta da zemljište treba obrađivati. Ne možemo zemljište držati neobrađeno, a da sa druge strane posmatramo znatan uvoz hrane i da ne rješavamo problem nezaposlenosti“, poručio je Simović.

On je kazao da država pokazujući ovakav odnos ima pravo i potrebu da pošalje jasnu poruku prema vlasnicima i privatnog zemljišta da taj potencijal aktiviraju. Imaće podršku države, kao i do sada. A onda, u realnom roku, da uspostavimo i novu poresku politiku u toj oblasti. Ozbiljno razmišljamo o uvođenju progresivne poreske politike, na način da zemljište koje se ne obrađuje ima veće poresko opterećenje“, kazao je potpredsjednk Simović.

On je danas obišao i kompleks od 70 hektara poljoprivrednog zemljišta na Šasu koje je krajem prošle godine zakupila kompanija „Voli“. Simović je iskazao zadovoljstvo viđenim, jer to više nije višedecenijski zapuštena parcela, već obrađeno zemljište sa započetom plasteničkom proizvodnjom i planovima da do septembra bude zasnovana proizvodnja povrća u novim plastenicima i na otvorenom, ako i zasad agruma. Posebno ga, kako je kazao, ispunjava zadovoljstvom opredjeljenje kompanije da će ostati pri stavu da sarađuje sa lokalnim poljoprivrednicima, čime će pozitivni efekti državne odluke da valorizuje ovaj kompleks osjetiti i lokalno stanovništvo koje će moći svoje proizvode ponuditi kroz ovaj otkupni centar.

„Suguran sam da ćemo na svim zakupljenim lokalitetima svjedočiti novim iskoracima koji su potrebni i investitorima, lokalnim zajednicama i ukupnoj ekonomiji Crne Gore. Kroz ovakve primjere dobrog partnerstva lokalnih samouprava, snažnog zamaha i domaćinskog odnosa investitora, sa otvorenošću Vlade koju demonstrirao i u ovom projektu, mislim da rezultati neće i ne smiju izostati“, poručio je potpredsjednik Vlade.PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja