Manja slova Veća slova RSS
>

Pred energetskim sektorom Crne Gore period važnih razvojih projekata

Potpredsjednik Simović u Pljevljima obišao Rudnik uglja i Termoelektranu

Potpredsjednik Simović u Pljevljima obišao Rudnik uglja i Termoelektranu
Datum objave: 22.03.2018 18:10 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Pred energetskim sektorom Crne Gore je period razvojnih projeka, a ključni projekti treba da se realizuju u Pljevljima, na dobro Pljevalja, građana te opštine i cijele Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade mr Milutin Simović nakon obilaska Rudnika uglja i Termoelektrane, i razgovora sa menadžmentom ovih kompanija.

Simović je kazao da će tom cilju doprinjeti projekti ekološke rekonstrukcije TE, kroz koji će se investirati 40 miliona eura i obezbijediti novih 20 godina rada prema najzahtjevnijim standardima zaštite životne sredine. Istvovremno, kako je kazao, stvoriće se pretpostavke za toplifikaciju Pljevalja, pitanje koje se odlagalo, ali koje će se riješiti.

Simović je kazao da je ohrabren svime što je čuo prilikom posjete Pljevljima, TE i Rudniku uglja koji je, kako je rekao, stabilizovao svoje poslovanje i u prošloj godini ostvario dobit od 5,7 miliona eura, i koji zapošljava 900 vrijednih  rudara, sa ambicijom da taj broj bude povećan i ovdje i u ostalim segmentima energetskog sektora. Sve su to razlozi za ohrabrenje”, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Takođe, Simović je najavio da će se riješiti i pitanja koja su veoma važna za građane Pljevalja, gdje je osim rekonstrukcije prvog bloka TE, istakao i pitanje rješavanja deponije Maljevac.

“Dio rekonstrukcije prvog bloka podrazumijevaće i 20 miliona ulaganja u rekonstrukciju Maljevca, i dodatnih 4 miliona eura koja se ulažu od strane SB, posredstvom Elektroprivrede”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je kazao da sa jednakom odlučnošću i optimizmom može se gledati na vijeme koje je pred nama. “Posebno je važno da damo odgovor na ključno ekonomsko - socijalno pitanje u Pljevljima, a to je pitanje kako obezbijediti što više novih radnih mjesta, što više novih kvalitetnih radnih mjesta, a da postojeća učinimo sigurnijim i sa većim primanjima. To je naš zajednički izazov i siguran sam da ćemo i tom izazovu odgovoriti. Dakle, u zbiru svega što smo danas čuli u Pljevljima, mislim da možemo da kažemo da Pljevlja idu putem svog razvoja, da taj razvoj treba i doprinijeće novom kvalitetu života građana, novim radnim mjestima, posebno zapošljavanju mladih ljudi”, ocijenio je Simović.

MPRR

Država će postati većinski vlasnik Rudnika

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić izrazio je uvjerenje da će Skupština akcionara Elektroprivrede 28. marta vrlo vjerovatno donijeti odluku o upućivanju ponude svim akcionarima Rudnika uglja za prodaju svojih akcija, čime će, kako je kazao, država, odnosno EP, postati većinski vlasnik Rudnika uglja Pljevlja.

“Iz EP koja će biti budući većinski vlasnik Rudnika, mogu da poručim da će Rudnik nastaviti da bude uspješan, i da će obje kompanije dati poseban doprinos energetskom sistemu Crne Gore. To je projekat koji se već 30 godina planira, uspjeli smo da ga dovedemo do kraja, siguran sam na zadovoljstvo obje kompanije, zaposlenih, građana Pljevalja i cijele Crne Gore.

Krivokapić je kazao i da će, nakon izlaska A2A iz EP, uskoro biti potpisan ugovor o plaćanju dvije rate, što će značiti da sadašnji mednažment u punom kapacitetu rukovodi kompanijom, koja danas radi punom kapacitetu i energetskom sistemu Crne Gore isporučuje preko 800 MW energije.

Govoreći o projektu rekonstrukcije prvog bloka TE, Krivokapić je rekao da je za 27. mart zakazano potpisivanje ugovora sa kompanijom STEAG, koja je izabrana za realizaciju projekta. Naveo je i da je u toku intenzivna komunikacija sa svim potencijalnim izviđačima za gradnju drugog bloka TE.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, povodom posjete potpredsjednika Simovića, iskazao je zahvalnost Vladi za podršku, ne samo u dijelu stvaranja uslova za stabilizaciju lokalnih finansija, već i realizaciji brojnih projekata od značaja za Pljevlja.

“Ponosni smo na rezultate tokom 2017 godine, što smo danas i konstatovali, naročito kada je u pitanju komunalna infrastruktura, saobraćaj, gradski servisi, izgradnja objekata od javnog i društvenog značaja, u gradskom jezgru i u ruralnim djelovima opštine. Takođe, najavili smo i ambiciozne planove za ovu godinu, posebno u dijelu toplifikacije grada, drugih mjera u dijelu zaštite životne sredine, izgradnje objekata društvenog značaja, ulaganja u saobraćaj.

Đačić je iskazao uvjerenje da će tokom ove godine realizacijom niza projekata pokazati da je lokalna uprava opravdala povjerenje i da je stvorila preduslove za kontinuitet realizacije svih projekata i u narednom periodu.

 


 

Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem