Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2018. годину

Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2018. годину
Датум објаве: 05.03.2018 08:12 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2018. годину. Јавни позив објављује се други пут и резултат је политике Министарства које је препознало значај младих људи у развијању пољопривредне производње, повећању површина обрадивог земљишта, али и смањењу тренда депопулације руралних подручја.

Ова мјера подршке представља шансу да започну сопствени бизнис у пољопривреди млади људи, старости од 18 до 35 година, који су незапослени и имају завршену средњу пољопривредну/ветеринарску школу или завршен пољопривредни/биотехнички/ветеринарски факултет, а који посједују или имају пољопривредно земљиште у закупу.

Могућности дефинисане јавним позивом су куповина стоке и пчелињих друштва, сјеменског и садног материјала, затим адаптација и/или реконструкција објеката, пластеника и других помоћних објеката (нпр. објекат за складиштење стајског ђубрива и сл.). Корисници мјере, такође, могу подизати нове и/или ревитализовати и модернизовати постојеће вишегодишње засаде. Подржава се и набавка намјенске опреме и механизације, система за наводњавање, као и противградне мреже.

Подршку могу остварити на основу подношења Захтјева за одобравање бизнис плана, који је саставни дио Јавног позива. У оквиру Захтјева дат је образац бизнис плана, који заинтересовани млади људи попуњавају и подносе Министарству. У њему детаљно описују активности које ће спроводити. Министарство одбрава Захтјеве који испуњавају критеријуме прописане Јавним позивом и младом пољопривреднику додјељује ментора из Одјељења за савјетодавне послове у биљној производњи или из Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства који ће пратити реализацију активности које су наведене у бизнис плану. Максимална подршка коју могу остварити, по одобреном бизнис плану, односно по једном младом пољопривреднику износи до 10.000 еура. Подршка ће се исплаћивати у ратама, у зависности од динамке спровођења активности описаних у бизнис плану, на сљедећи начин:

-исплата прве рате у износу од 30% од укупног износа подршке,

-исплата друге рате у износу од 50% уз доказ да су активности из бизнис плана започете, а које су наведене у бизнис плану да ће бити завршене у оквиру И фазе,

-исплата треће рате у износу од 20% након спроведених активности описаних у бизнис плану, а које су наведене да ће бити завршене у оквиру ИИ фазе.

Рок за подношење Захтјева за одобравање бизнис плана је 18. април 2018. године.

Овим Јавним позивом утврђују се услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-22

Јавни позив за додјелу подрске покретању пословања младих пољопривредника за 2018 годину.

Бизнис план за додјелу подрске покретању пословања младих пољопривредника за 2018 годину.

Захтјев за исплату друге рате подрске покретању пословања младих пољопривредника за 2018. годину

Захтјев за исплату треце рате подрске покретању пословања младих пољопривредника за 2018 годину

Захтјев за одобравање бизнис плана за Јавни позив за додјелу подршке покретању пословања младих пољопривредника за 2018.


ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ И РУРАЛНОГ РАЗВОЈА