Manja slova Veća slova RSS
>

Simović: Rezultate u oblasti poljoprivrede postigli smo zajedno - Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri

Simović: Rezultate u oblasti poljoprivrede postigli smo  zajedno - Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri
Datum objave: 01.12.2017 15:12 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Simović: Rezultate u oblasti poljoprivrede postigli smo  zajedno - Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneriSimović: Rezultate u oblasti poljoprivrede postigli smo  zajedno - Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović na današnjoj  konferenciji za medije povodom prve godišnjice mandata Vlade kazao je da se u resoru Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja posvećeno radilo na dosljednom sprovođenju smjernica i obaveza iz Ekspozea, Programa rada Vlade i EU agende, ocjenjujući da je Vlada, zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima i međunarodnim partnerima, postigla rezultate „koji nam daju pravo, svima zajedno, da budemo optimisti i da budemo ambiciozni i u planovima za narednu godinu“.

Govor M.Simovića u nastavku prenosimo u cjelini:

U Ministarstvu poljoprivrede posvećeno smo radili na dosljednom sprovođenju smjernica i obaveza iz Ekspozea, Programa rada Vlade i EU agende.

Osnovna obilježja rada bila su otvorenost i saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, njihovim udruženjima, lokalnim samoupravama, međunarodnim partnerima i naučnim i stručnim institucijama u svim fazama: od planiranja do realizacije na terenu.

Zbog toga i ovaj izvještaj predstavlja ZAJEDNIČKI izvještaj svih uključenih subjekata.

U ovoj godini Agrobudžet je uvećan za 40%.

Osnažene su postojeće i kreirane brojne nove mjere. U oblasti ruralnog razvoja uloženo je oko 15 mil. €. Samo za unapređenje putne i vodovodne infrastrukture u ruralnim područjima investirano je oko 2 miliona €.

Realizacija svih ovih mjera, za rezultat je imala pozitivne efekte u prodaji, otkupu i izvozu proizvoda.

Uz podršku evropskih fondova i sredstava iz nacionalnog budžeta, kroz projekat IPARD Like, u ovoj godini ugovoreno je 237 projekata ukupne vrijednosti investicija 16 mil. uz bespovratnu podršku od 7 mil. €.

Usvojen je inovirani koncept dalje realizacije ADMAS projekta (Abu Dabi fond za razvoj) u cilju znatno šireg obuhvata korisnika za preostalih oko 24 mil. dolara.

Otpočet je projekat sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD ukupne vrijednosti 5,8 miliona €, kojim će se doprinijeti razvoju ruralnih područja u sedam opština.

Ispunjeni su svi preduslovi, uspješno završen proces akreditacije i potpisan Finansijski sporazum o realizaciji  IPARD-a, kroz koji će našim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima biti na raspolaganju 39 miliona € bespovratne podrške od strane Evropske unije.

U završnoj fazi su pregovori za novi projekat Svjetske banke – MIDAS 2 u iznosu od 30 mil. € za podršku: poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i bezbjednosti hrane.

Formirana je Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. U zakup je dato 45 ha zemljišta na Grahovu.

U toku su pregovori za lokalitet Šas površine 65 ha, a do kraja godine će biti ponuđeno novih 190 ha na lokalitetima Glavnog grada, Kotora i Ulcinja.

Intenzivirane su aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla, u cilju unapređenja tržišne pozicije i obezbjeđenja dodate vrijednosti crnogorskim poljoprivrednim proizvodima.

Odlukom Evropske komisije, osam objekata za proizvodnju hrane dobilo je EU izvozne brojeve.

Obezbijeđena je blagovremena zaštita gajenih životinja. Za ukupne troškove vakcinacije, obezbijeđeno je oko million €.

Pojačan je mehanizam kontrole bezbjednosti hrane kroz intenzivnu kontrolu uvoznih pošiljki, kao i hrane na domaćem tržištu. Sa graničnih prelaza vraćene su 92 pošiljke hrane, ukupne težine oko 800 tona.

Obavljeno je 2.200 kontrola objekata za proizvodnju i promet hrane.

Proizvodnja u šumarstvu bilježi rast od 25,4%,  a u drvnoj industriji 3,3%, uz rast budžetskih prihoda od 9,3%.

Uvođenjem moratorijuma na izvoz trupaca došlo je do rasta izvoza rezane građe za 17% i peleta za čak 225%.

Izvoz trupaca manji je 37 puta, a ogrijevnog drveta 70%.

Pokrenut je projekat reorganizacije koncepta koncesionog korišćenja šuma.

Zabranjen je izvoz trupaca, pojačan monitoring poštovanja koncesionih ugovora i pojačana je kontrola bespravnih sječa, zajedničkim aktivnostima nadležnih državnih institucija. 

Uveden je i moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita i obezbijeđeno finansiranje izrade projekata regulacije rijeka.

Pokrenuta je zajednička aktivnost nadležnih institucija u cilju odlučne borbe protiv svih vrsta krivolova.

U oblasti EU integracija, uz prethodno otvorena dva, otvoreno je i poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Predloženo je i usvojeno: 1 Strategija, 8 Zakona, 18 uredbi, 58 pravilnika, 12 programa i 11 odluka.

Formiran je Direktorat za ribarstvo.

Inspekcije su prešle u sastav Ministarstva.

Ojačani su kapaciteti Direktorata za plaćanje.

Savjetodavna i Selekcijska služba su postale sastavni dio Ministarstva.

Formirani su Agro biznis centri u dvije sjeverne opštine.

Ovakvi rezultati koje smo postigli ZAJEDNO: Vlada, poljoprivredni proizvođači i prerađivači i naši međunarodni partneri, daju nam pravo SVIMA ZAJEDNO da budemo optimisti i da budemo ambiciozni i u planovima za narednu godinu.

I ne samo za narednu.