Manja slova Veća slova RSS
>

Jačati regionalnu saradnju u oblasti poljoprivrede na putu ka EU

Na Jahorini održan sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope

Na Jahorini održan sastanak ministara poljoprivrede Jugoistočne Evrope
Datum objave: 17.11.2017 17:43 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR

Zemlje Jugoistočne Evrope treba da nastave još intenzivnije da rade na jačanju regionalne saradnje i razmjene iskustava u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja kako bi što uspješnije sprovele reforme ovog sektora u procesu usaglašavanja sa Zajedničkom evropskom poljoprivrednom politikom (ZPP), ocijenjeno je danas na jedanaestom radnom sastanku ministara poljoprivrede JIE, koji se održava na Jahorini, u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnici vlada zemalja regiona, tokom prvog dana skupa na Jahorini, predstavili su stanje u oblasti poljoprivrede u svojim zemljama, dostignuti nivo u EU integracijama, kao i mogućnosti za poboljšanje međusobne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Crnogorsku delegaciju predstavljao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Đuro Žugić. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije i međunarodnih organizacija.

Predstavljajući rezultate koje je Crna Gora postigla od prethodnog ministarskog sastanka, održanog u Bečićima prošle godine, Žugić je informisao kolege iz regiona da je Crna Gora uspješno završila proces akreditacije IPARD programa, te da je dobila ovlašćenje da upravlja sa 39 miliona eura bespovratne podrške EU koja će kroz IPARD program biti na raspolaganju crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima. On je naveo da će sa dodatnih 12,1 milion iz nacionalnog budžeta i 35,7 miliona učešća korisnika, kroz IPARD program biti moguće investirati 87 miliona eura u crnogorsku poljoprivredu samo kroz ovaj program, ne računajući ostale izvore finansiranja i podrške razvoju crnogorske poljoprivrede i ruralnih područja,  sa nacionalnog nivoa i kroz međunarodne projekte. Žugić je, takođe podsjetio da je Crna Gora otvorila sva tri poglavlja koja se odnose na poljoprivredu: Poljoprivreda i ruralni razvoj, Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarna politika i Ribarstvo. On je istakao da je regionalna saradnja, kao i razmjena iskustava zemalja regiona, važna za uspješno korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu, u cilju jačanja konkurentnosti poljoprivrednog sektora, usklađivanja sa pravilima, standardima i praksama EU, s ciljem kreiranja novih radnih mjesta i poboljšanja uslova života u ruralnim sredinama.

Predstavnici Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, takođe, su ukazali na značaj razmjene iskustava, kako bi zemlje, koje još uvijek nisu članice EU lakše savladale izazove i iskoristili mogućnosti u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja na putu ka EU.

Sastanak je organizovan od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Stalne radne grupa za ruralni razvoj JIE (SWG).

Crna Gora je tokom 2017. godine presjedavala SWG-om i dobila priznanje za uspješan rad, organizaciju i realizaciju brojnih aktivnosti, čime je, kako je konstatovano, značajno doprinijela unapređenju regionalne saradnje. Za 2018. godinu, predsjedavanje je preuzela Bosna i Hercegovina.

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja