Manja slova Veća slova RSS
>

Simović posjetio Župu: Zajedništvo je formula uspjeha u realizaciji projekata od interesa građana

Simović posjetio Župu: Zajedništvo je formula uspjeha u realizaciji projekata od interesa građana
Datum objave: 13.09.2017 18:36 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović danas je prilikom posjete Nikšiću, posjetio i Župu u kojoj se realizuje niz infrastrukturnih projekata od značaja za razvoj ovog područja.

Danas je svečano pušten u rad završeni vodovod Dučice sa kojeg će uredno vodosnabdijevanje imati 27 domaćinstava ovog dijela Župe. Simović je potom obišao i radove na izgradnji novih bazena u Morakovskim Blacama, puta do zabrana Kralja Nikole, zatim radove na izgrađenom mostu i regulaciji rijeke Gračanice. Tom prilikom sastao se i sa Udruženjem žena Župe u namjeri da se sagledaju mogućnosti za podsticaj njihovog preduzetništva, i tom prilikom je ocijenjeno da mogu očekivati podršku Vlade i Ministarstva poljoprivrede u realizaciji biznis ideja.
MPRRMPRR
“Zadovoljstvo mi je što sam danas u Župi, gdje realizujemo projekte prema formuli, jedinoj koja garantuje dugoročan uspjeh, a to je formula zajedništva. Zajedno radimo na realizaciji brojnih projekata koji su od životnog interesa mještana Župe. I danas ovdje u Župi na najbolji mogući način demonstriramo šta to znači kada se udruži dobra i pozitivna energija koja dolazi od mještana, pozitivna energija i značajna finansijska sredstva sa nivoa lokalne smaouprave koja sa jednakom pažnjom odgovornošću i jednakom brigom vodi računa o unapređenju uslova u gradskoj sredini, kao i o projektima koji se realizuju u Župi, Goliji, Banjanima i drugim ruralnim krajevima”, kazao je Simović. On je dodao da zajedništvo i podjela odgovornosti daje potrebnu energiju i potrebne poruke za uspješnu realizaciju projekata, u čemu je važna i finansijska podršku Vlade Crne Gore.
MPRRMPRR
Simović je danas zajedno sa predstavnicima Opštine Nikšić i mještanima podijelio zadovoljstvo zbog igradnje vodovoda Dučice koji je realizovan, upravo, na osnovama zajedništva mještana, lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede. “Zadovoljstvo mi je što je projekat realizovan i što neće biti projektna avantura, već će značiti sigurnost, u smislu da ćemo na bazi novih količina vode koje smo definisali kroz nove bunare na Morakovskim Blacama, i koje će uz postojeće već izgrađene bunare i izvore Župi značiti nekih sigurnih 40 litara u sekundi. Imati tu količinu vode i to dokazati u ovoj sušnoj godini je pravi uspjeh i zadovoljstvo”, kazao je Simović

On je kazao da je pitanje vodosnabdijevanja u Župi nije tema od juče, već da je dugo bilo, kako je kazao, predmet pažnje, raznih analiza, ali i pokušaja ubiranja političkih poena, što je bilo “bespotrebno gubljenje energije i vremena”. “Danas pokazujemo šta je ustvari formula uspjeha. Mislim da na ovakav način treba da pristupimo i relaizaciji budućih projekata i životnih potreba građana Župe”, kazao je Simović, navodeći da misli na preostale vodovode Oblatno, Zagrad, zatim potrebu saniranja seoskih puteva, dostupnosti katuna. Prema njegovim riječima, potrebno je u tom pravcu osvrnuti se na potrebu da se u srednjem roku realizuje i zahtjevan kapitalni projekat kakav je put do Župe. “I na tu temu, takođe, sklapamo dobru energiju, koja nije više satkana od potreba i želja mjesne zajednice, podrške lokalne smaouprave i Vlade, nego imamo i novi kvalitet u obliku vrijednih i preduzimljivih investitora koji razumiju i osjećaju potrebe lokalnih zajednica, u dijelu poboljšanja uslova života i u cilju valorizacije prirodnih i ljudskih potencijala Župe”, kazao je Simović, dodajući da je riječ o kompaniji Uniprom, te da vjeruje da će partnerstvo sa investitorom značiti realizaciju održive investicije od koje će benefite imati Župljani, kao što je to imala crnogorska ekonomija u više projekata sa istim investitorom.
MPRR
Simovića, kako je dodao, raduje i najava drugog važnog inevesticionog projekta u sektoru poljoprivrede, na bazi potencijala sa kojima je raspolagala nekadašnja zemljoradnička zadruga Župa. “Vjerujem I u tu investiciju i investitora, znajući da se radi, takođe, o preduzimljivom i vrijednom privredniku koji ima poseban senzibilitet prema potrebama lokalnog stanovištva.

Simović je u ime postignutih rezultata i novih projekata pozvao sve zajedno na snaženje partnerstva na budućim prjektima, nasuprot trošenju energije na prolazne stvari kakve su, kako je kazao, često prisutne u Crnoj Gori, a to su kratkoročne političke potrebe. “To je naša zajedniča obaveza, misija i odgovornost, na dobro građana Župe, Nikšića i cijele Crne Gore”, poručio je Simović.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da je od prije sedam mjeseci kada su predstavnici lokalne samouprave boravili u Župi, I razgovarali sa mještanima, realizovano dosta toga, posebno na rješavanju pitanja vodosnbabdijevanja i da će preostalo biti uspješno završeno. “Svim ovim projektima Župa će imati kvalitetno snabdijevanje vodom”, kazao je Grbović, navodeći da je ukupna investicija u projekte obezbjeđenja vode iznosila oko 500.000 eura.

U ime mještana Dolova u Dučicama, Miško Miličić zahvalio se Vladi, Ministarstvu i Opštini na podršci u rješavanju gorućeg problema vezanog za vodu. On je kazao da su nadležni imali sluha za potrebe stanovnika tog kraja, posebno poljoprivrednika koji su i bez dovoljno vode, velikim zalaganjem uspjeli da razviju zavidnu proizvodnju. Sada, kako je dodao Miličić, imaju uslove da povećavaju proizvodnju, šire stočni fond i površine pod zasadima. Vjeruje da će to biti i jedan od razloga da se mlađe generacije zadrže na području Župe.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja