Manja slova Veća slova RSS
>

Zasijano 33,36 hektara više nego prošle godine

Uz podršku Ministarstva proizvođači povrća investirali 834.301,62 eura

Datum objave: 09.08.2017 14:17 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i ove godine Agrobudžetom je opredijelilo podršku za proizvođače povrća. Kroz javni poziv za dodjelu podrške povrtarskoj proizvodnji za 2017. godinu, koji je objavljen u februaru proizvođači imaju mogućnost da dobiju podršku za nabavku sjemenskog/sadnog materijala, proizvodnju rasada, kao i opremu za navodnjavanje zasada.

Do sada, to pravo iskoristilo je 247 proizvođača koji su ispunili uslove javnog poziva. Oni su u svoju proizvodnju investirali ukupno 834.301,62€, uz podršku Ministarstva u iznosu od 358.563,90€. Najviše podržanih aplikacija bilo je iz središnjeg regiona 215, iz sjevernog 15 i iz primorskog 17.

Zasijano je 33,36ha povrća više nego prošle godine. Najviše se sadila lubenica, koja je zasnovana na površini od 232,6ha, uglavnom na prostoru opština Podgorica i Ulcinj.
Povećana površina pod povrćem (33,36ha ili 6,3%)
- 2017. godina – 568,08ha
- 2016. godina – površina 534,72ha

U okviru povrća dominira lubenica. Povećana površina pod lubenicom u 2017. godini (9%)
- 2016. godina – 216,5ha
- 2017. godina – 235,4ha

U odnosu na prethodnu godinu, u cilju povoljnijih uslova za unapređenje povrtarske proizvodnje ove godine su napravljene određene izmjene u javnom pozivu. Minimalna površina za zaštićeni prostor je smanjena sa 0,3ha na 0,2ha, a dozvoljeno je sabiranje različitih kultura kako bi se zadovoljio kriterijum minimalne površine.

Minimalna površina na otvorenom polju je je 0,5ha, sa tim da se ove godine podržava uzgoj najviše dvije povrtarske vrste kako bi se zadovoljio ovaj kriterijum. Umjesto 50% podrške koju su dobijali proizvođači svih vrsta povrtarskih kultura, ove godine, podršku do 40% vrijednosti investicije dobijaju proizvođači dominantno zastupljenih vrsta povrća (paradajz, paprika, lubenica, dinja, krastavac i kupus), dok veću podršku, do 50% dobijaju proizvođači ranog povrća u plastenicima i manje zastupljenih vrsta povrća na otvorenom polju, a sve u cilju širenja asortimana i perioda prispijevanja povrća, odnosno povećanja konkuretnosti domaćih proizvođača.

Značajna novina u javnom pozivu je i izdvajanje podrške za nabavku mehanizacije, koja je ove godine dodjeljivana poljoprivrednim proizvođačima kroz poseban javni poziv. Time je proizvođačima povrća omogućeno da javni poziv za povrtarstvo iskoriste za povećanje zasada i podizanje standarda proizvodnje, a da mehanizaciju i opremu obezbijede kroz poseban javni poziv koji je objavljen po prvi put ove godine i kroz koji je, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika u svim sektorima proizvodnje, investirano novih milion eura u crnogorski sektor poljoprivrede.

Proizvođačima povrća na raspolaganju su bile i druge mjere podrške Agrobudžeta kao što su podrška kopanju bunara, podrška preradi na gazdinstvima, pozivi IPARD like projekta, kao i direktna podrška po hektaru u iznosu od 180 eura.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja