Manja slova Veća slova RSS
>

Oduzeto 325 kilograma dagnji, ribe i prstaca

Inspekcija za morsko ribarstvo Ministarstva poljoprivrede pojačala kontrolu objekata i prodajnih mjesta

Inspekcija za morsko ribarstvo Ministarstva poljoprivrede pojačala kontrolu objekata i prodajnih mjesta
Datum objave: 05.08.2017 16:37 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR
Inspekcija za morsko ribarstvo koja se odnedavno nalazi u sastavu Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pojačala je kontrolu prodajnih i ugostiteljskih objekata u cilju sprječavanja nelegalnog izlova i prometa ribe i plodova mora.

Osim aktivnosti koje imaju u okviru djelovanja Radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, inspektori za morsko ribarstvo sprovode redovnu kontrolu objekata i drugih mjesta na kojima se prodaje riba i morski plodovi, a koja je pojačana tokom turističke sezone.

Samo u posljednjih deset dana kontrolom ugostiteljskih objekata i pijaca inspektori su pronašli ukupno 180 kg mušlji (dagnji) i oko 120 kilograma raznih vrsta morskih riba, koje potiču iz nelegalnog ribolova.

Inspekcijskim aktivnostima u ugostiteljskim objektima spriječen je promet i određene količine prstaca, školjke koja je zabranjena za izlov i promet. Procesuirano je nekoliko pravnih lica sa područja opština Herceg Novi, Kotor i Tivat, kojima je oduzeto više od 25 kg prstaca.

U istom periodu, zbog neprijavljenog, odnosno nelegalnog ronjenja procesuirana su dva fizička lica. Jednom je oduzet komplet za ronjenje (odijelo, boce, maska, peraje, kao i jedna podvodna puška), dok je drugom licu oduzeto i u more vraćeno 10 komada palastura - vrste školjki koje su, takođe, zaštićene i čije je sakupljanje zakonom zabra njeno.

Ukupno su podnešena četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a prekršajnim nalozima novčano je kažnjeno 11 subjekata kontrole.

Inspekcija za morsko ribarstvo nastaviće kontrole nesmanjenim intenzitetom, na području cijelog primorja, ali i u drugim djelovima Crne Gore gdje se nude riba i morski plodovi. Cilj je da potrošači i turisti u ponudi imaju zdravstveno bezbjedne proizvode, izlovljene na zakonit način, ribaricama registrovanih profesionalnih ribara na moru, ali i zaštita morskog biodiverziteta koji ugrožavaju nelegalne aktivnosti.

MPRRMPRR


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja